Lecţie deschisă „Cadrul juridic internaţional, naţional şi mandatul UNHCR în domeniul azilului şi apatridiei”

03. 04. 2013

Ieri, 2 aprilie, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc lecţia deschisă cu genericul „Cadrul juridic internaţional, naţional şi mandatul UNHCR în domeniul azilului şi apatridiei”, la care au fost invitaţi audienţii INJ, viitorii candidaţi la funcţiile de judecător şi procuror. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi în Republica Moldova (UNHCR).

În alocuţiunea sa, Mariana Pitic, şefa Direcţiei Instruire şi Cercetare a INJ, a mulţumit partenerilor pentru colaborare, accentuând faptul că tematica dată are conotaţii importante şi, odată cu procesul de extindere a Uniunii Europene, poate deveni o provocare semnificativă pentru sectorul justiţiei. Dumneaei a menţionat semnarea, în anul trecut, a unui Memorandum de Înţelegere între Biroul Naţional UNHCR şi INJ, scopul căruia este de a facilita cooperarea între cele două instituţii – colaborare care are un impact benefic asupra procesului de instruire profesională a judecătorilor şi procurorilor în domeniul combaterii migraţiei ilegale şi a problemelor conexe acestui fenomen.

Octavian Mohorea, şeful Biroului Naţional UNHCR, a adus la cunoştinţa participanţilor statutul şi mandatul UNHCR, referindu-se la istoria, activitatea şi funcţiile principale ale instituţiei: oferă protecţie internaţională refugiaţilor şi identifică soluţii durabile, care, tradiţional, sunt repatrierea voluntară a refugiaţilor, integrarea europeană, reinstalarea lor într-o ţară terţă. Până la 28 februarie curent, în Republica Moldova erau înregistraţi 74 de refugiaţi, 127 de beneficiari de protecţie umanitară şi 69 de solicitanţi de azil.
 
Preşedintele Centrului de Drept al Avocaţilor, Oleg Palii, a prezentat două tematici: Rolul instanţelor judiciare în soluţionarea cererilor de azil şi Rolul instanţelor judiciare în procesul de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova. Dumnealui a evidenţiat motivele cererilor de chemare în judecată, temeiurile legale pentru casarea hotărârilor judiciare de expulzare din ţară şi plasare în Centrul de Plasament Temporar al Străinilor (CPTS) etc.
 
Tot ieri, reprezentanţii Biroului Naţional al UNHCR au transmis bibliotecii Institutului o donaţie de cărţi şi publicaţii din domeniul dreptului refugiaţilor, drepturilor omului, drept european şi drept internaţional umanitar, în număr de 160 de exemplare, pentru a fi folosite ca materiale de referinţă în procesul de predare şi însuşire a cursurilor specifice drepturilor omului şi protecţiei refugiaţilor.