Lansarea cursului de formare inițială 2011

04. 10. 2011

La 3 octombrie curent, Institutul Național al Justiției a marcat cea de a   V-a festivitate dedicată lansării unui nou curs de instruire inițială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror.

La eveniment au participat preşedintele Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, Gheorghe Creţu, Directorul executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, Anastasia Pascari, preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie, Raisa Botezatu, audienţii proaspăt înmatriculaţi la studii, colaboratori ai INJ.

În cuvîntul de deschidere a festivităţii, Gheorghe Crețu a felicitat audienții cu prilejul începutului studiilor, menţionînd însemnătatea acestor cursuri privind aprofundarea şi consolidarea cunoştinţelor deja acumulate în cadrul instituţiilor de învăţămînt superior de profil. 
Statutul de audient al Institutului Naţional al Justiţiei invocă o notă de individualitate celor care au ales să îmbrace una din profesiile de judecător sau de procuror. Cei 30 de audienţi – 15 candidaţi la funcţia de judecător şi 15 la funcţia de procuror, înmatriculaţi la INJ după aprobarea rezultatelor concursului de admitere 2011, vor beneficia timp de 18 luni de o pregătire profesională de calitate.
Formarea inițială a viitorilor judecători și procurori este nu doar una din atribuțiile de bază ale Institutului Național al Justiției, ci și o exigență națională care se încadrează armonios în conceptul de integrare europeană a Republicii Moldova, a menționat în cuvîntul de salut doamna Anastasia Pascari. Dumneai a ţinut să accentueze că pentru audienţii înmatriculaţi anul acesta la Institutul Naţional al Justiţiei Planul de învăţămînt pentru perioada 2011-2013, aprobat de Consiliul INJ în urma coordonării cu Procuratura Generală şi Consiliul Superior al Magistraturii, oferă acestora posibilitatea de a beneficia de o nouă metodologie de instruire, cu un accent pus pe activităţi practice în proporţie de 70% faţă de orele de curs, noi discipline de studiu ca jurisprudenţa Curţii Constituţionale, Dreptul comercial, vamal, fiscal, precum şi lecţii publice oferite audienţilor de personalităţi notorii din ţară, ambasadori, experţi din străinătate.
De asemenea, Directorul executiv a apreciat în mod deosebit prestaţia membrilor Comisiei de examinare care au dat dovadă de o bună organizare a muncii respective, de exigenţă şi principialitate, astfel selectînd pentru studii cei mai buni dintre cei mai buni pretendenţi.
Cu această ocazie, Anastasia Pascari a exprimat recunoștința referitor la colaborarea Institutului cu Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Generală, ministerul Justiției, Curtea Supremă de Justiție, alte instanțe și instituții statale, partenerilor externi ca Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și alții, precum și formatorilor Institutului Național al Justiției, evidenţiind considerabil aportul adus în activitatea de formare inițială a viitorilor judecători și procurori.
În luarea sa de cuvînt,doamna Raisa Botezatu a reiterat candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror cerinţele care se impun în faţă acestor profesii, calităţile profesionale de care trebuie să dispună nu numai în exercitarea activităţii, fie de judecător sau procuror, ci şi în afara ei. Urmează să vă pregătiţi de o profesie foarte dificilă a afirmat dumneai, menţionînd responsabilitatea pe care aceştia trebuie să şi-o asume de pe acum, dar şi contribuţia la acest „act sacru” guvernat de lege.
Este necesar să vă pătrundeţi de importanţa momentului, să utilizaţi timpul, eforturile, cunoştinţele formatorilor pentru acumularea cunoştinţelor teoretice şi deprinderilor practice, a îndemnat dumneai audienţii, fiindcă numai aşa dînşii vor deveni profesionişti adevăraţi.
Un comportament care să întrunească exigențele statului, depunerea de eforturi pentru a putea îmbrățișa cu succes profesiile alese, voință, sîrguință, sunt doar unele sfaturi care au răsunat pentru audienții celei de a V-a promoţii a Institutului Național al Justiției.  
Doamna Anastasia Pascari a dorit audienţilor ca pe perioada studiilor la Institut să demonstreze că sunt într-adevăr cei mai buni şi vor fi capabili să îmbrăţişeze profesiile la care aspiră, profesii onorabile, dar totodată şi complexe.