La 1 octombrie curent, în sala de conferinţe a Institutului Naţional al Justiţiei, a avut loc lansarea oficială a cursului de instruire iniţială a candidaţilor la studii pentru funcţii de judecător şi procuror. Noul contingent de audienţi este format din 40 de tineri care au fost înmatriculaţi la INJ după aprobarea de către Consiliul Institutului a rezultatelor concursului de admitere 2014.
Spre deosebire de ceilalţi ani, inaugurarea unui nou curs cu studii de formare iniţială a fost lipsită de fast în legătură cu trecerea în nefiinţă a directorului executiv al INJ, cei prezenţi în sală păstrând un moment de reculegere în semn de omagiu pentru cea care a fost Anastasia Pascari.
În cuvântul său de salut, Veaceslav Didâc, director executiv interimar a felicitat audienţii cu prilejul începutului studiilor, care au ca obiectiv consolidarea şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice dobândite în cadrul instituţiilor superioare de profil, subliniind aspectul practic al acestora. Totodată, candidaţii la funcţii de judecător şi procuror au fost informaţi despre activitatea Institutului Naţional al Justiţiei, subdiviziunile lui structurale şi atribuţiile acestora, precum şi despre obligativitatea participării, după absolvirea cursurilor de instruire iniţială la INJ, la concursurile de suplinire a funcţiilor vacante de judecător şi de procuror existente la momentul respectiv.
De asemenea, audienţii au fost familiarizaţi de către Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetări, cu acte normative relevante care reglementează activitatea Institutului (Legea privind Institutul Naţional al Justiţiei, Statutul Institutului Naţional al Justiţiei, Regulamentul privind formarea iniţială şi absolvire), inclusiv cu drepturile şi obligaţiunile care le revin.
După lansarea cursului de formare iniţială candidaţii la funcţia de judecător au avut o întâlnire cu Dumitru Visternicean, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar candidaţii la funcţia de procuror – cu Mircea Roşioru, preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor, şi Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, care au vorbit despre necesitatea unei pregătiri profesionale de calitate, cerinţele care se impun faţă de un judecător şi faţă de un procuror, despre respectarea principiilor deontologice, activitatea cotidiană etc.
Menţionăm că la concursul de admitere din acest an s-au înscris în cursa pentru 15 locuri de studii la funcţia de judecător 46 de candidaţi, iar pentru a concura la 25 de locuri cu studii pentru funcţia de procuror au depus actele 135 de persoane. În decursul anilor, cursurile de instruire iniţială le-au absolvit 194 de persoane, dintre care 67 de candidaţi la funcţia de judecător, iar 127 de candidaţi la funcţia de procuror. Practic, toţi absolvenţii, cu excepţia celor care au finalizat studiile la INJ în anul 2014, sunt angajaţi în funcţiile la care au concurat.