La o aniversare

20. 12. 2013
Colind pentru Preşedintele Republicii
 
Pe 22 decembrie, va avea loc un eveniment care, la sigur, va fi marcat sub semnul modestiei caracteristice protangonistului său – 65 de ani de la naşterea actualului Preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
 
Puţine popoare se pot mândri cu faptul că au în fruntea ţării un magistrat. Domnul Timofti este un reprezentant de onoare al sistemului justiţiei, în care a lucrat peste 35 de ani, activitatea sa de judecător fiind apreciată în repetate rânduri, printre importantele menţiuni numărându-se ordinul „Gloria Muncii” şi titlul de „Om emerit”.
 
S-a născut în 1948 la Ciutuleşti, raionul Floreşti, în familia lui Vasile şi Elena Timofti. La 6 iulie 1949, bunicul său, Tudor Timofti, cu soţia şi patru copii, a fost deportat în Siberia.
 
A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat în 1972, după care a făcut serviciul militar în Germania de Est, de unde s-a demobilizat în grad de locotenent major.
 
La întoarcere, timp de doi ani, a lucrat în calitate de consultant superior la Ministerul Justiţiei. În 1976 este ales judecător în actualul sector Buiucani al Chişinăului şi, doar după trei ani de activitate în această funcţie, este transferat ca judecător la Judecătoria Supremă, unde, în 1990, avea să fie ales vicepreşedinte, îndeplinind totodată şi funcţia de preşedinte al Colegiului Penal. Va lucra apoi ca Preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, ca judecător al Curţii Supreme de Justiţie, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, mai mulţi ani fiind şi Preşedinte al Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova. În martie 2011 a fost ales Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Nicolae Timofti a participat la elaborarea proiectelor de lege care au stat la baza noului sistem judecătoresc, la promovarea reformei de drept şi a celei judecătoreşti.
 
La 16 martie 2012, Nicolae Timofti este ales în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, ceea ce-l face să depună eforturi şi să caute soluţii de compromis la reconstituirea Alianţei pentru Integrare Europeană.
 
În calitate de şef al statului, Nicolae Timofti a demonstrat că posedă un simţ acut al realităţilor, a reuşit să capteze respectul şi simpatia cetăţenilor, a dat dovadă de caracter şi verticalitate mai ales în cadrul istoricelor evenimente din acest an. Într-un interviu pentru publicaţia austriacă „Die Presse”, a subliniat următoarele: „Nu mă tem de opinii contradictorii. Trebuie să-i convingem pe cei care sunt de o altă părere că integrarea europeană constituie ideea noastră naţională”.
 
...Mult stimate Domnule Preşedinte Nicolae Timofti, în numelecolectivului Institutului Naţional al Justiţiei, avem deosebita plăcere să Vă adresăm sincere felicitări cu ocazia frumosului jubileu pe care îl sărbătoriţi în aceste zile.
Apreciem, Domnule Preşedinte, caracterul insistent, dar cumpătat, al Dumneavoastră, pe care îl folosiţi la edificarea statului de drept, precum şi la diminuarea baricadelor politice din interiorul societăţii noastre.
 
Vă dorim perseverenţă la promovarea intereselor întregului popor, ca, împreună, să realizăm cele pornite cu succes în anul curent – integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
 
Şi precum acest jubileu frumos are loc chiar în pragul sărbătorilor de iarnă, Vă sunăm din zurgălăi:
 
                                                                          Cu colinde de Crăciun,
                                                                          Vă dorim un an mai bun.
                                                                          Şi cu dragoste creştină -
                                                                          Să primiţi în dar lumină. 
                                                                          Mult noroc s-aveţi în toate:
                                                                          La mulţi ani, cu sănătate!