La Institutul Național al Justiției a fost lansat, astăzi, 6 noiembrie 2019, Raportul de monitorizare a selectivității justiției penale. Evenimentul a avut loc în cadrul mesei rotunde „Provocările justiției selective în Republica Moldova: constatări, idei și soluții” care a reunit exponenți ai sectorului justiției și ai autorităților publice, precum și reprezentanți ai societății civile și ai mass-mediei.
În deschidere, Diana Scobioală, Director al Institutului Național al Justiției, a menționat următoarele: „Dincolo de statistica proporțională și stilul pe alocuri publicistic, studiul prezintă un material valoros pentru propria metodologie de formare bazată pe simulări de procese pe care am implementat-o recent la INJ. Este un material care va servi drept sursă de inspirație atât pentru formatori atunci când elaborează scenariile respective, cât și pentru audienți să se inspire în procesul de formare.”
În cadrul mesei rotunde, au vorbit Gina Lentine, Ofițer de program senior pentru Europa și Eurasia, Freedom House, Kathleen Szpila, Directoare INL/EA, Departamentul de Stat al SUA, Veronica Mihailov-Moraru, Secretar de Stat, Ministerul Justiției, Stela Pavlov, Coordonatoare de proiect, Juriștii pentru Drepturile Omului, și Marc Behrendt, Director regional pentru Europa și Eurasia, Freedom House.
Autorii raportului, Mariana Rață, jurnalistă, și Cristina Țarnă, expertă anticorupție, au prezentat în ansamblu conținutul lucrării care relevă rezultatele eforturilor de monitorizare și documentare a cazurilor de justiție selectivă din Republica Moldova. Studiul a fost realizat dintr-o dublă perspectivă: juridică și jurnalistică, având drept scop de a stabili caracteristicile specifice fenomenului „justiției selective”. În acest sens, conform unei metodologii, au fost monitorizate cauze penale de rezonanță, sensibile din perspectiva politică și de interes public, care se aflau fie la etapa instrumentării, fie la cea a examinării în instanță. Perioada de monitorizare a cuprins lunile februarie – iulie 2019.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”, implementat de Freedom House cu suportul Departamentului de Stat al SUA, Biroul justiție penală și aplicare a legii.