La INJ au început examenele de absolvire

17. 03. 2014
Astăzi, 17 martie, la Institutul Naţional al Justiţiei au început examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror care şi-au făcut studiile în perioada 2012-2014.
 
Conform Hotărârii Consiliului INJ, membri ai Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător au fost desemnaţi: preşedinte – Ala Cobăneanu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, membri – Vladimir Timofti, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Oxana Robu, judecător la Judecătoria Ciocana din mun. Chişinău, Marcel Dimitraş, procuror, şef al Secţiei judiciar şi contencios administrativ din cadrul Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, Ruslan Popov, procuror, şef al Direcţiei control al urmăririi penale şi asistenţă metodică a Procuraturii Generale, secretar – Mariana Dobrovolschi, consultatnt în Secţia formare formatori şi relaţii internaţionale, Direcţia instruire şi cercetare a INJ.
 
Din Comisia pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de procuror fac parte: preşedinte – Mircea Roşioru, preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor, şef al Direcţiei judiciare din cadrul Procuraturii Generale, membri – Alexandru Nichita, procuror, şef al Secţiei investigaţii financiar-economice din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale, Oleg Gavriliţă, procuror, şef-adjunct al Secţiei judiciar civile şi contencios administrativ din cadrul Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, Elena Covalenco, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Iurie Diaconu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, secretar – Natalia Visternicean, consultant în Secţia instruire iniţială, Direcţia instruire şi cercetare a INJ.
 
Examenele de absolvire se desfăşoară în două etape: proba scrisă şi proba verbală. Azi şi mâine are loc proba scrisă, care rezidă în întocmirea unor acte procedurale în baza unor dosare reale. Candidaţii la funcţia de judecător trebuie să întocmească o sentinţă într-o cauză penală şi o hotărâre într-o cauză civilă, iar candidaţii la funcţia de procuror – un rechizitoriu şi o cerere de chemare în judecată în baza unor cauze concrete.
 
Pe 24 şi 25 martie va avea loc proba orală la disciplinele specializate pentru candidaţii la funcţiile de judecător şi procuror, care va consta în prezentarea verbală a răspunsurilor la subiecte.
 
La examenele de absolvire participă 15 candidaţi la funcţia de judecător şi 24 de candidaţi la funcţia de procuror, inclusiv patru, care, după absolvire, vor pleca să lucreze la procuraturile din Autonomia Teritorial-Administrativă Găgăuzia.
 
Contestaţiile privind rezultatele la proba scrisă pot fi depuse spre examinare în perioada 19-21 martie, iar cele de la proba verbală – între 26 şi 29 martie curent.
 
La 4 aprilie va avea loc festivitatea de înmânare a atestatelor absolvenţilor celei de-a şasea promoţii a Institutului Naţional al Justiţiei – candidaţi la funcţiile de judecător şi procuror.