Astăzi, la Institutul Național al Justiției, își continuă lucrările conferința regională „Consolidarea capacităţii sistemelor judiciare de a asigura accesul femeilor la justiţie”. Evenimentul este programat pentru două zile, timp în care vor fi analizate situaţia curentă şi măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru integrarea domeniilor drepturile femeilor, egalitatea de gen şi accesul egal la justiţie în procesul de formare a profesioniştilor din sectorul justiţiei.
Conferința regională, organizată de Consiliul Europei în parteneriat cu Institutul Național al Justiției, are loc în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea accesului femeilor la justiţie în cinci ţări ale Parteneriatului Estic” (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) și reunește reprezentanţi ai guvernelor statelor beneficiare, ai instituţiilor de formare iniţială şi continuă a judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor, experţi juridici din statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv experţi ai societăţii civile şi reprezentanţi ai altor organizaţii regionale sau internaţionale.
În discursul rostit la deschiderea conferinței, Anatolie Munteanu, viceministru al Justiției din R. Moldova, a relevat că „problema accesibilității femei la justiție constituie o temă specială inclusă pe agenda zilei în Republica Moldova. Realizând sarcinile sale, Ministerul Justiției este autoritatea care constant a menținut ideea că R. Moldova, în calitatea sa de stat independent și suveran, trebuie să-și racordeze politicile interne la standardele internaționale, astfel încât să existe o reală, și nu iluzorie, egalitate de genuri”.
Stela Grigoraș, Ministru al Muncii, Protecției Socială și Familiei, a calificat evenimentul ca fiind unul foarte important atât pentru R. Moldova, cât și pentru celelalte patru state ale Parteneriatului Estic. „Apreciind înalt contribuțiile proiectului pe cele două arii de intervenții – egalitatea de gen și combaterea violenței față de femei –, considerăm că rezultatele activităților implementate vor avea impact de ordin practic în viața femeilor, în accesul femeilor la justiție în Republica Moldova”.
Gazda conferinței, Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, a salutat participanții, subliniind că este pentru prima dată când opt școli de formare profesională a judecătorilor și procurorilor se reunesc la Chișinău pentru a-și împărtăși experiența în materie de instruire într-un domeniu sensibil, care necesită multe eforturi pentru a găsi soluții optime în îmbunătățirea accesului femeilor la justiție. „Astăzi vom totaliza, dar și vom reflecta asupra noilor perspective de conlucrare în domeniul instruirii judecătorilor și procurorilor. Cooperarea noastră poate avansa în forme și metode de instruire. Vom putea împărtași cele mai bune și interactive practici. Proiectul a avut și o latură instructivă. Grație lui, anul acesta am organizat un ciclu de trei seminare pentru judecătorii și procurorii naționali dedicat tematicii respective, care, pe de o parte, ne-a permis să realizăm un diagnostic al practicii interne de implementare efectivă a standardelor internaționale în materie, iar pe de altă parte, am avut posibilitatea să măsurăm felul în care barierele și stereotipurile se opun acestui exercițiu”, a afirmat dumneaei.
În sesiunea de deschidere a conferinței au mai vorbit Victor Micu, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova, și Ian Feldman, Președintele Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității din R. Moldova.
Pe parcursul celor două zile de dezbateri se urmărește prezentarea realizărilor în domeniul promovării şi respectării drepturilor femeilor; semnalarea barierelor şi a provocărilor existente în calea asigurării egalităţii de gen; împărtăşirea bunelor practici în materia asigurării accesului egal al femeilor la justiţie, în special, pe segmentul formării profesioniştilor din sectorul justiţiei. Agenda evenimentului include și prezentarea manualului „Asigurarea accesului femeilor la justiţie”, destinat judecătorilor şi procurorilor. Conferința marchează și Ziua Europeană a Justiției Civile, care este celebrată anual pe 25 octombrie, cu scopul de a crește gradul de transparență a procedurilor judiciare, așa încât acestea să fie accesibile fiecărui cetățean în parte.
Lucrările conferinței se vor desfășura în șase sesiuni: I. Elemente de bază: creşterea sensibilităţii la gen a sistemelor judiciare (Moderator: Diana Scobioală, Director al Institutului Naţional al Justiţiei, Republica Moldova), II. Bariere, remedii şi bune practici pentru îmbunătăţirea accesului femeilor la justiţie: exemple din ţările implicate în proiect (Moderator: Lilia Pascal, membru al Comisiei Europene pentru egalitatea de gen, Republica Moldova), III. Standarde internaţionale şi bune practici pentru îmbunătăţirea accesului femeilor la justiţie (Moderator: Victoria Neaga, reprezentant al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova), IV. Consolidarea capacităţilor profesioniştilor din domeniul juridic de a îmbunătăţi accesul femeilor la justiţie (Moderator: Nataliya Shuklina, prorector al Şcolii Naţionale de Justiţie a Ucrainei), V. Prezentarea manualului destinat judecătorilor şi procurorilor „Asigurarea accesului femeilor la justiţie” (Moderator: Konul Gasimova, expert în domeniul drepturilor omului), VI. Facilitarea accesului egal al femeilor la justiţie: rolul societăţii civile (Moderator: Ivana Goranic, expert în domeniul justiţiei şi afaceri interne, Consiliul Cooperării Regionale).
Vedeți aici agenda conferinței.