Justiţia juvenilă din R. Moldova – exemplu pentru tadjici

05. 07. 2012

Miercuri, 4 iulie, Institutul Naţional al Justiţiei a fost vizitat de o delegaţie oficială sosită din Tadjichistan. Din ea fac parte reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, Curţii Supreme de Justiţie, ai altor instituţii de drept, ai societăţii civile şi UNICEF din această ţară asiatică. Timp de o săptămână, între 1 şi 7 iulie, oficialii tadjici au avut şi vor avea mai multe întrevederi cu omologii lor din Republica Moldova pentru a cunoaşte bunele practici din experienţa ţării noastre la capitolul justiţiei juvenile cu scopul de a le promova în ţara lor.

La întrunire, din partea Institutului Naţional al Justiţiei au participat Veaceslav Didâc, locţiitorul directorului INJ, Viorica Puica, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, Vladimir Holban, şeful Secţiei instruire iniţială, şi Gheorghe Budeanu, şeful Secţiei abilităţi non-juridice, relaţii cu publicul şi editări.

Veaceslav Didâc le-a vorbit oaspeţilor despre rolul şi activitatea INJ în procesul de reformare a sistemului juridic din R. Moldova, după care s-a oprit mai detaliat la instruirea procurorilor şi judecătorilor în domeniul justiţiei juvenile. Dumnealui le-a explicat că în R. Moldova de investigarea cazurilor cu implicarea copiilor se ocupă acum procurorii, 73 dintre care au fost desemnaţi şi specializaţi în cauze cu participarea infractorilor minori. În 2010, INJ a organizat un seminar de trei zile cu tema „Procurorul şi judecătorul în sistemul justiţiei juvenile”, la care au participat 78 de judecători şi procurori. În 2011, INJ, în colaborare cu UNICEF şi Ambasada  Suediei, a desfăşurat  trei seminare de instruire a procurorilor în domeniul justiţiei juvenile. În anul curent INJ a pregătit şi formatori în domeniul dat, iar pentru judecători a organizat două seminare privind aspectele psihlogice ale interogării munorilor care au fost martori sau victime ale crimelor.

Viorica Puica a menţionat că, analizând răspunsurile unei anchete difuzate recent de INJ, mai mult de 25 de procurori şi judecători solicită o instruire suplimentară la capitolul justiţie juvenilă.

Menţionăm că, în ultimii ani, Republica Moldova demonstrează anumite progrese în domeniul justiţiei juvenile, pentru care fapt biroul regional UNICEF o recomandă drept ţară-model în Europa de Est.