13. 11. 2014
Judecători, procurori și ofițeri de urmărire penală s-au întrunit astăzi, 13 noiembrie 2014, la Institutul Național al Justiției, pentru a audia cursul de formare continuă Traficul de ființe umane în scop de muncă forțată.
Seminarul a fost organizat cu suportul Programului USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (USAID ROLISP), la care a fost prezentă și reprezentanta ROLISP, Nadejda Plămădeală.
Prezentarea agendei de lucru și a obiectivelor de instruire a fost făcută de către formatorii Maria Ghervas, judecător la Curtea Supremă de Justiție, și Viorel Ciobanu, procuror, șef adjunct al Secției Combaterea Traficului de Ființe Umane din cadrul Procuraturii Generale.
Dumnealor au salutat audienții și ideea tratării subiectului în cadrul cursului, dat fiiind faptul că, pe lângă traficul de ființe umane (TFU) în scopuri de exploatare sexuală, cerșit sau preluare de organe, TFU în scopuri de muncă forțată este un fenomen mult mai răspândit astăzi.
Procurorul Viorel Ciobanu și-a început prelegerea cu prezentarea unui spot publicitar ce vizează traficul de ființe umane și cu o abordare generică a problematicii. A menționat actele legislative internaționale și definirea TFU în scop de exploatare prin muncă forțată.
Cadrul legislativ național este reprezentat de art. 165, art. 206, art. 168 și altele din Codul Penal; Legea nr. 241 din 20.10.2005 privind prevenirea și combaterea TFU; Legea nr. 105 din 16.05.2008 cu privire la protecția martorilor și altor participanți în procesul penal; Legea nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova; Strategia sistemului național de referire pentru protecția și asistența victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 257 din 05.12.2008; Comitetul național pentru combaterea TFU și Consiliul coordonator al OD; Secția combatere a TFU în cadrul PG ș.a.
Despre rolul și competențele Inspectoratului de Stat al Muncii în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane în scop de muncă forțată a relatat Dumitru Stăvilă, Director al Inspectoratului de Stat al Muncii. Cadrul legal de activitate a Inspectoratului de Stat al Muncii, obiectivele, atribuțiile de bază, drepturile și obligațiile Inspectoratului au fost bine punctate pentru a consolida capacitățile organelor de drept în lupta cu TFU și a favoriza colaborarea instituțiilor în depistarea cazurilor de TFU.
În cadrul seminarului au fost puse în discuție și deosebirile dintre art. 165 CP și art. 168 CP; calificarea juridică a TFU și obținerea muncii forțate; tendințe și provocări; investigarea TFU; probatoriul în scop de exploatare a muncii forțate.
Judecătorul Maria Ghervas a abordat practica judiciară și jurisprudența CtEDO; examinarea judecătorească a unor cazuri de TFU în scop de exploatare prin muncă forțată și obținerea muncii forțate.
Cu privire la audierea victimelor TFU – consultația psihologică, rolul psihologului în cadrul audierii legale, abilități de audiere, etapele audierii și analiza practicii curente – s-a referit Tatiana Buianina, psiholog în cadrul Centrului La Strada, formator INJ.
La final, au fost propuse spre abordare mai multe studii de caz consacrate temei. Discuțiile și schimbul de experiențe generate în urma acestora au adus claritate și au satisfăcut așteptările participanților indicate la începutul treiningului.