Jurisprudenţa CtEDO privind obligaţia de investigare a lipsirii ilegale de proprietate

20. 03. 2014
La solicitarea judecătorilor şi procurorilor, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat, joi, 20 martie, seminarul cu tema „Jurisprudenţa CtEDO privind obligaţia de investigare a lipsirii ilegale de proprietate”.
 
În prima parte a zilei, formatorul Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, a făcut o incursiune în jurisprudenţa CtEDO privind obligaţia de investigare a lipsirii ilegale de proprietate, vorbind despre istoricul de apariţie a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie, despre esenţa şi conţinutul dreptului de posesie paşnică şi despre interconexiunea dreptului garantat de articolul respectiv cu alte drepturi din CEDO (articolele 1, 3,6,8). Dumnealui a explicat noţiunile de lipsire ilegală de proprietate prin prisma jurisprudenţei CtEDO, inclusiv de-privarea de proprietate, lipsire de proprietate, limitările acceptabile ale dreptului de proprietate, exproprierea etc., şi cea de „investigare” a lipsirii ilegale de proprietate, prezentând tipurile de investigare (investigaţii penale, investigaţii judiciare în contextul procedurilor civile), standardele investigaţiei penale, sarcina probării, rolul activ al acuzării, acţiunea penală şi cea civilă în procesul penal etc.
 
În a doua parte a zilei, participanţii au fost instruiţi de către Tatiana Răducanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Dumneaei a prezentat felurile de litigii civile care implică investigarea lipsirii ilegale de proprietate, şi anume: litigii între persoane private şi litigii cu implicarea statului şi/sau a instituţiilor afiliate statului, litigii cu privire la modul de executare a hotărârilor definitive, litigii civile izvorâte din procedurile penale şi acţiuni civile separate, proceduri civile extraordinare şi/sau speciale (revizuiri, ordonanţe judiciare, proceduri de recunoaştere a hotărârilor străine, arbitraje, cu elemente de extraneitate etc.).
 
Formatorul a abordat şi alte subiecte, precum: Principiile generale ale dreptului la un proces echitabil prin prisma Articolului 6 din Convenţie aplicabile procedurilor civile; Măsuri asiguratorii a acţiunii în procese civile şi principiile dreptului la un proces echitabil; Investigaţia civilă judiciară a lipsirii de proprietate în faza cercetării judecătoreşti şi Remedierea pe cale civilă a lipsirii ilegale de proprietate.