Jurisprudenţa CEDO – aspecte civile şi practice

20. 02. 2013
Ieri, 19 februarie, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a desfăşurat seminarul dedicat jurisprudenţei CEDO. La acest curs de instruire au participat judecători şi procurori din republică.
 
În anul 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a înregistrat 65,162 de cereri, dintre care 938 au fost depuse împotriva Republicii Moldova, mai puţine decât în anul 2011. Micşorarea numărului de cereri poate fi explicată prin adoptarea Legii nr. 87 (privind repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătoreşti), precum şi prin numărul mai mic de sesizări la CtEDO după ce în anii precedenţi multe cereri au fost declarate inadmisibile. Cu toate acestea, în anul trecut Moldova ocupa locul 6 în ce priveşte numărul de cereri depuse la CtEDO împotriva ţării noastre.
 
Moderatorii seminarului, Vladislav Gribincea, Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, şi Lilian Apostol, agent guvernamental al Republicii Moldova la CtEDO, au relatat, în prima parte a zilei, despre aplicarea jurisprudenţei CtEDO la examinarea cauzelor concrete (noţiuni generale; ce reprezintă o jurisprudenţă relevantă; cum se citeşte o hotărâre CtEDO; excepţia de neconstituţionalitate sau aplicarea directă a jurisprudenţei CtEDO etc), despre pagina web a CtEDO şi sistemul HUDOC (baza de date care oferă posibilitatea găsirii jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în limbile franceză şi engleză).
 
În cadrul trainingului o atenţie sporită a fost acordată subiectelor ce vizau cazuri contra Moldovei. Astfel, formatorii INJ s-au referit la jurisprudenţa CtEDO în cauzele moldoveneşti cu privire la art. 2 (dreptul la viaţă), art. 3 (interzicerea torturii), art. 5 (dreptul la libertate şi siguranţă), art. 6 (dreptul la un proces echitabil), art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi art. 10 (libertatea de exprimare) ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
 
O altă temă luată în dezbatere la cursul dat a fost acordarea compensaţiilor pentru violarea prevederilor CEDO, făcându-se trimitere la prejudiciul material şi cel moral, costuri şi cheltuieli, precum şi la aplicarea legilor nr. 87 din 21 aprilie 2011 şi nr. 1545 din 25 februarie 1998.
 
La final, participanţilor la seminar le-au fost înmânate certificate care atestă instruirea în domeniul respectiv.