La Institutul Naţional al Justiţiei continuă seminarele care au ca tematică violenţa în familie – un fenomen larg raspândit în societatea noastră. Seminarul de ieri, 25 martie, destinat judecătorilor şi procurorilor, a fost organizat în colaborare cu Misiunea OSCE în Moldova.
De aceasta dată formatorii INJ au pus accentul pe investigarea cauzelor penale privind infracţiunile de violenţă în familie. Astfel, Ion Oboroceanu, procurorul raionului Căuşeni, consilier juridic de rangul I, a relatat despre rolul procurorului în investigarea pro-activă a cazurilor de violenţă în familie, respectarea principiului nediscriminării. Dumnealui s-a referit la audierea victi,elor violenţei în familie în cadrul urmăririi penale, precum şi la interacţiunea dintre actorii antiviolenţă în timpul investigării cazurilor de violenţă domestică.
Maria Ghervas, judecător la Judecătoria sectorului Botanica, a pus în discuţii problemele ce apar la judecarea în instanţă a infracţiunilor de violenţă în familie, măsurile de protecţie aplicate victimelor de violenţă în familie şi răspunderea penală pentru infracţiunile de acest gen.
În cadrul cursului de instruire o atenţie sporită a fost acordată temei privind trauma şi nevoile victimei. Psihologul de la Centrul de protecţie şi asistenţă, Lidia Gorceag, a explicat participanţilor ce înseamnă psihotrauma şi sindromul traumei, abuzul şi protejarea de acesta, stresul posttraumatic (SPT), caracterisiticele persoanelor trecute prin asemenea stres, precum şi consecinţele SPT etc.
Pe parcursul seminarului, experţii au completat teoria cu cazuri concrete, ceea ce a oferit evenimentului un caracter interactiv şi dinamic.un caracter interactiv şi dinamic.