Investigarea şi examinarea cazurilor de corupţie şi a celor conexe

31. 03. 2014
Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Asociaţia Avocaţilor Americani/Iniţiativa Juridică pentru Europa Centrală şi Eurasia (ABA ROLI), continuă seria de seminare dedicate tematicii anticorupţie.
 
Pe 27 şi 28 martie, judecători, procurori şi ofiţeri de urmărire penală au audiat cursul de formare continuă „Investigarea şi examinarea cazurilor de corupţie şi a celor conexe”.
 
Participanţii au fost instruiţi de către experţi din România – Nistor Călin, procuror, şef-adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi George Matei, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I penală, precum şi de către experţi naţionali – Mihai Ivanov, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupţie, Raisa Botezatu, judecător în demisie onorată, şi Ghenadie Nicolaev, judecător la Curtea Supremă de Justiţie.
 
În cadrul seminarului au fost examinate aspectele practice în calificarea infracţiunilor de corupere pasivă-corupere activă, inclusiv problemele de calificare după subiectul infracţiunilor, după oferirea banilor falşi/neautentici cu titlul de remuneraţie ilicită sau a altor servicii în calitate de remunerare, după traficul de influenţă şi abuzul în serviciu…
 
Un subiect aparte l-au constituit tehnicile de investigare – audierea martorilor la faza urmăririi penale, colaborarea cu denunţătorul, utilizarea interceptărilor şi a înregistrărilor, sursele pentru probe şi admisibilitatea acestora în instanţa de judecată, dificultăţile în domeniul administrării probelor la faza de judecată în cazurile de corupţie, organizarea şi realizarea reţinerii persoanei bănuite în flagrant delict. De asemenea, au fost prezentate măsurile asiguratorii, aplicarea confiscării bunurilor provenite din infracţiunile de corupţie, precum şi recuperarea acestora.
 
O atenţie sporită a fost acordată temei ce ţine de aplicarea pedepselor pentru infracţiunile de corupţie şi cele conexe prin prisma practicii României şi a Republicii Moldova.