Instruirea formatorilor în domeniul standardelor internaţionale ale muncii

12. 06. 2014
În zilele de 10 şi 11 iunie curent, Institutul Naţional al Justiţiei a găzduit seminarul de formare formatori în domeniul dreptului muncii şi al standardelor internaţionale în domeniul muncii ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), la care au participat judecători şi inspectori ai muncii. Evenimentul a avut loc graţie suportului Organizaţiei Internaţionale a Muncii, având drept scop aplicarea eficientă a standardelor internaţionale ale muncii în Republica Moldova prin îmbunătăţirea cunoştinţelor judecătorilor şi inspectorilor muncii privind tratatele internaţionale referitoare la drepturile fundamentale în muncă ale OIM. Totodată, această activitate permite Guvernului Republicii Moldova să îşi îndeplinească pe deplin obligaţia internaţională, care decurge din Constituţia OIM, de a raporta periodic asupra modului în care aplică, prin lege şi în practică, inclusiv cea judiciară, Convenţiile ratificate.
 
În debutul cursului au fost rostite alocuţiuni privind importanţa tematicii de către Oxana Lipcanu, coordonator naţional interimar OIM, Cristina Miheş, senior specialist în dialog social, dreptul muncii şi normele internaţionale ale muncii, Biroul sub-regional al BIM pentru Europa Centrală şi de Est din Budapesta, şi Dumitru Stăvilă, director al Inspectoratului de Stat al Muncii.
 
Participanţii au fost instruiţi de către Aleksandr Iafaev, expert de la Biroul Internaţional al Muncii de la Geneva, Cristina Miheş, BIM Budapesta, Nicolae Clima, judecător la Curtea Supremă al Justiţiei, Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetare a INJ, şi Constantin Bragoi, director al Departamentului de administrare judecătorească al Ministerului Justiţiei.
 
Organizaţia Internaţională a Muncii, creată în 1919 şi dotată cu o structură “tripartită” unică (Conferinţa Internaţională a Muncii – organ decizional; Consiliul de Administrare al OIM – organ executiv; Biroul Internaţional al Muncii (BIM) – secretariatul tehnic permanent al Organizaţiei), reuneşte, în mod egal, reprezentanţii guvernelor, angajatorilor şi lucrătorilor pentru a adopta norme internaţionale în materie de muncă şi protecţie socială, pentru a derula programe de cooperare şi asistenţă tehnică în statele membre şi pentru a întreprinde studii şi cercetări pe care le diseminează în statele membre.
 
Republica Moldova este membră a OIM din anul 1992 şi, în acest răstimp, a ratificat 42 de convenţii ale acestei organizaţii, inclusiv cele opt fundamentale care tratează chestiuni considerate ca principii şi drepturi fundamentale ale muncii: libertatea sindicală şi recunoaşterea efectivă a dreptului de negociere colectivă, eliminarea oricărei forme de muncă forţată sau obligatorie, abolirea muncii copiilor şi eliminarea discriminării în materie de angajare şi profesie.
 
În cadrul seminarului au fost abordate teme privind caracterul legal al Convenţiilor şi Recomandărilor OIM, adoptarea, ratificarea şi denunţarea standardelor internaţionale, inclusiv prezentarea acestora autorităţilor naţionale competente, mecanismul OIM de supervizare şi procedurile speciale de supervizare.
 
Un subiect aparte l-a constituit aplicarea dreptului internaţional al muncii de către instanţele naţionale, fiind prezentate tipurile de aplicare a normelor juridice în domeniul dreptului internaţional al muncii de către instanţele naţionale, condiţiile de soluţionare directă a diferendelor pe baza principiilor dreptului internaţional, instrumentele internaţionale folosite de către jurisdicţiile naţionale, precum şi posibilele obstacole în aplicarea dreptului internaţional al muncii.
 
De asemenea, la seminar s-a vorbit despre noua modalitate de căutare a deciziilor judecătoreşti în litigii de muncă. Crearea acestui modul de căutare în sistemul integrat informaţional este o premieră în Europa Centrală şi de Est, fiind susţinută de către Biroul Internaţional al Muncii de la Budapesta. Prin intermediul acestui modul, funcţionarii Ministerului Muncii care au sarcina de a redacta rapoartele către BIM pot căuta decizii judecătoreşti pe subiecte legate de dreptul muncii de interes pentru OIM.
 
Participanţii au luat cunoştinţă şi de metodologia de formare activ-participativă, care presupune identificarea şi definirea obiectivelor de formare, corelarea obiectivelor cu metodele de formare, întocmirea planului sesiunii de formare şi elaborarea agendei de formare.
 
De menţionat că, în toamnă, vor fi continuate instruirile de acest fel în teritoriu pentru judecători şi inspectori ai muncii.