Pe 9 iulie, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc un seminar de instruire a ofiţerilor de urmărire penală şi avocaţilor care vor fi conducători ai stagiului de practică pentru audienţii INJ la sfârşitul acestei veri. Despre obligaţiunile conducătorilor stagiului de practică în postura lor de tutore al stagiarului le-au vorbit celor prezenţi - ofiţeri de urmărire penală şi avocaţi desemnaţi prin ordinul conducătorilor instituţiilor în care activează - Anastasia Pascari, director executiv, Veaceslav Didâc, director adjunct, Viorica Puica, şeful Direcţiei instruire şi cercetare, Vladimir Holban, şeful Secţiei formare iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror de la Institutul Naţional al Justiţiei.
Anastasia Pascari a explicat că, în afară de practica de bază, audienţii candidaţi la funcţia de procuror şi judecător trebuie, în mod obligatoriu, să susţină o stagiere în organele de urmărire penală, la avocatură, în procuratură – judecătorii şi la judecătorie – procurorii. Practica de bază fiecare o va face în sistemul în care va activa după absolvire, dacă-i procuror – la procuratură, dacă-i judecător – la judecătorie. Stagiul de practică al audienţilor INJ constituie în total 35 de săptămâni – perioadă în care ei vin de două ori pe lună la institut pentru a simula unele procese judiciare şi pentru a aplica ceea ce au deprins la locul de practică.
De data aceasta, în timpul practicii de vară în avocatură şi în organele de urmărire penală, audienţii nu vor reveni la institut pentru a participa la cursurile aplicative, ele vor fi compensate în timpul practicii de bază.
„Curatorii conduc stagiul de practică şi coordonează activitatea audienţilor. Deci, trebuie să vă întocmiţi din timp un plan de activitate în care să vă programaţi mai multe acţiuni, ca audientul nostru să aibă posibilitatea să facă cunoştinţă, în primul rând, cu activitatea instituţiei dumneavoastră”, a menţionat directorul executiv al INJ.
Conform planului de învăţământ, în vara curentă, audienţii INJ vor face practica în organele de urmărire penală două săptămâni - de pe 6 până pe 19 august, iar în avocatură o săptămână - de pe 20 până pe 26 august, după care judecătorii vor merge două săptămâni în procuraturi, iar procurorii – în judecătorii. Vor urma apoi 23 de săptămâni de practică conform specializării lor: procurorii – în procuraturi, iar judecătorii – în judecătorii. Fiecare audient INJ are câte o curriculă pentru stagiul de practică. În ele sunt indicate obiectivele pe care trebuie să le atingă la fiecare etapă. Bunăoară, iată ce scop vor urmări audienţii la practica în organele de urmărire penală: iniţiere în sistemul organelor de urmărire penală şi competenţa acestora; familiarizarea cu atribuţiile conducătorului de urmărire; cunoaşterea atribuţiilor şi drepturilor ofiţerilor de urmărire penală; drepturile şi obligaţiile ofiţerului de urmărire penală; cunoaşterea subordonării ofiţerului de urmărire penală; modul de organizare şi activitate a comisariatului de poliţie. Audienţii trebuie să se familiarizeze cu modalitatea de înregistrare a plângerilor cetăţenilor la organele de poliţie. Ei, împreună cu conducătorii de practică, vor pregăti rapoarte cu propunerea de a pune persoane sub învinuire şi vor participa la toate acţiunile procesuale împreună cu ofiţerul de urmărire. Tutorele practicii trebuie să le facă cunoştinţă de modul şi condiţiile de răspundere patrimonială a statului pentru prejudiciul cauzat cetăţenilor din cauza acţiunilor ilegale ale organelor de urmărire penală.
Şi în cadrul stagiului de practică la avocatură audienţii INJ au sarcini concrete: să se familiarizeze cu formele de organizare a activităţii avocaturii; să asiste la consultarea cetăţenilor de către conducătorul de practică; să stabilească modalităţile de apărare a drepturilor şi intereselor cetăţenilor, în dependenţă de cererea de consultaţie la avocat; să presteze asistenţă juridică; să întocmească o cerere de chemare în judecată… Tutorele va familiariza stagiarul cu activitatea oficiului teritorial al Consiliului naţional pentru asistenţă juridică garantată de stat.
Viorica Puica a menţionat că foarte mulţi audienţi din promoţiile trecute s-au pronunţat pozitiv despre buna atitudine faţă de practicanţi a ofiţerilor de urmărire penală. Ea a atenţionat conducătorii de practică să manifeste o atitudine serioasă faţă de stagiari, care trebuie să se conformeze programului lor de lucru, şi le-a subliniat că fiecare conducător de practică are dreptul să asiste la şedinţa comisiei de evaluare a cunoştinţelor audientului, unde poate să influenţeze rezultatul evaluării, reieşind din felul cum s-a manifestat audientul în timpul stagiului de practică.