Drepturile migranţilor sunt stipulate într-un şir de acte juridice regionale şi universale, cea mai complexă fiind Convenţia privind statutul refugiaţilor din 1951. Legislaţia Republicii Moldova, de asemenea, inserează drepturi şi libertăţi la acest capitol, care practic prea rigorile în domeniu impuse statelor prin aderarea la dreptul internaţional.Problema refugiaţilor, a cetăţenilor străini şi a apatrizilor este una sensibilă, mai ales cînd vine vorba de litigii care urmează a fi soluţionate în instanţa de judecată. Or, aplicarea corectă, competentă a legislaţiei relevante este predominantă.
În contextul dat, instruirea judecătorilor este binevenită şi necesară. Acesta a fost subiectul întrevederii doamnei Anastasia Pascari, Director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, cu reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Mihai Maciuca, asistent de Proiect Management, Alexandru Mocanu, expert Unitatea Gestionarea Migraţiei în Moldova, şi Igor Dolea, expert-asistent naţional, la solicitarea dumnealor.
În urma discuţiilor, s-a convenit ca reprezentanţii OIM să contribuie la formarea formatorilor naţionali în domeniu prin asigurarea instruirii acestora de către un expert internaţional. În continuare, se va studia posibilitatea ca OIM să acorde asistenţă la instruirea nemijlocită a judecătorilor. Perioadele desfăşurării ambelor acţiuni urmează a fi concretizate şi aduse la cunoştinţa celor interesaţi