Institutul Național al Justiției își consolidează capacitățile de prevenire a discriminări și a hărțuirii sexuale

12. 12. 2024

Institutul Național al Justiției, asistat de Programul UN Women Moldova „Sporirea leadershipului femeilor pentru societăți reziliente și pașnice”, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, a demarat o serie de acțiuni menite să prevină discriminarea și hărțuirea în mediul instituțional.

Principalele direcții de intervenție vizează dezvoltarea competențelor profesionale ale tuturor membrilor comunității INJ – colaboratori, formatori și audienți –, precum și elaborarea participativă a unui document de politici interne care să răspundă provocărilor și nevoilor unei instituții de formare judiciară.

Miercuri, 11 decembrie 2024, s-a desfășurat primul atelier de lucru specializat în prevenirea comportamentelor inadecvate în spațiul organizațional. În cadrul instruirii, facilitate de avocatul Vadim Vieru, au fost explorate problematicile complexe și exemplele de discriminare și hărțuire, inclusiv aspectele ce țin de identificare, prevenire și gestionare a situațiilor sensibile. Prin discuții interactive, au fost analizate conceptele fundamentale în domeniu, mecanismele instituționale, dimensiunile etice și juridice ale faptelor de hărțuire sexuală.

Inițiativa va continua săptămâna viitoare cu o sesiune de co-creare care va genera o politică internă pe acest segment. Astfel, va fi elaborată o viziune comună care să reflecte aspirațiile instituției și vor fi detaliate procedurile de raportare, modalitățile de investigare, măsurile de protecție pentru victime și martori, sancțiunile disciplinare și programele de formare continuă.

Prin acest demers, Institutul Național al Justiției își reafirmă angajamentul de a dezvolta un mediu academic și profesional în care să fie valorizată diversitatea, să fie respectată demnitatea umană și să fie promovat principiul nediscriminării.