Un grup de juriști din Republica Kârgâză, responsabili de serviciul privind asistența juridică garantată de stat, a vizitat, marți, 22 noiembrie 2022, Institutul Național al Justiției, pentru a avea o întrevedere cu Directoarea interimară, Ecaterina Popa. Din delegație au făcut parte Viceministrul Justiției, Orozbek Sîdîkov, Președintele Consiliului pentru asistență juridică garantată de stat, Akjol Kalbekov, avocați și parajuriști, fiind însoțiți de Alexandru Tănase, expert-cheie al Programului privind statul de drept în Republica Kârgâză - faza a doua, implementat de Societatea Germană pentru Cooperare internațională, ex-Președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova.
Din partea Institutului, la întâlnire au mai participat Cezara-Elena-Polisca, șefa Secției didactico-metodică și formare formatori, Tatiana Ciaglic, șefa interimară a Centrului de Informații Juridice, Olga Marandici, șefa Secției relații internaționale, precum și formatorii INJ, avocații Arina Țurcan-Donțu și Vladimir Palamarciuc.
În cadrul vizitei au fost abordate subiecte despre organizarea și funcționarea Institutului Național al Justiției pe cele patru dimensiuni: formare inițială, formare continuă, formare formatori și e-learning. Totodată, oaspeții au fost interesați de standardele și prioritățile în dezvoltarea profesională a avocaților care acordă asistență garantată de stat. În context, s-a menționat că pentru această categorie de beneficiari sunt organizate periodic instruiri în cadrul unui modul instituționalizat privind particularitățile acordării asistenței juridice garantate de stat pe diferite tipuri de cauze. La proiectarea modulului respectiv se ține cont de propunerile parvenite de la Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat. De asemenea, având în vedere impactul pozitiv al formărilor mixte, sunt desfășurate activități în care sunt antrenați atât avocații din oficiu, cât și judecători, procurori, asistenți judiciari etc.
La finalul vizitei, delegația kârgâză a făcut o excursie prin sediul instituției, în sălile de studii în care sunt instruiți viitorii judecători și procurori, inclusiv în sala de simulare a proceselor de judecată.