Astăzi, 12 martie 2019, la Institutul Național al Justiției au început examenele de absolvire pentru candidații la funcții de judecător și de procuror. Timp de 18 luni, viitorii judecători și procurori și-au format abilități eficiente în viitoarea activitate profesională.
Examenele de absolvire se desfășoară în două etape: proba scrisă și proba orală. În următoarele zile, cei 25 de candidați la funcția de judecător și 19 candidați la funcția de procuror vor susține proba scrisă. Aceasta constă în întocmirea a două acte procedurale în baza unor dosare concrete, selectate electronic, în mod aleatoriu, pentru fiecare participant. Astfel, viitorii judecători vor elabora o hotărâre într-o cauză civilă și o sentință într-o cauză penală, iar viitorii procurori – rechizitoriul și ordonanță de încetare/clasare a procesului penal în temeiul unor dosare concrete.
Evaluarea stagiului de practică constituie a doua etapă a examenului de absolvire. Timp de 30 de săptămâni, audienții și-au dezvoltat abilități utile pentru viitorul lor profesional în cadrul instanțelor judecătorești, organelor procuraturii și de urmărire penală. Pe 9 și 10 aprilie 2019, viitorii absolvenți vor fi evaluați de către Comisia pentru examenele de absolvire conform criteriilor stabilite în Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea stagiului de practică al audienților INJ care candidează la funcții de judecător și de procuror.
Atât proba scrisă, cât și cea verbală sunt înregistrate audio și video.
Menționăm că, începând cu 18 martie 2019, și persoanele care candidează la funcția de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă vor susține examenul de accedere în funcție. În total, s-au înregistrat 73 de solicitanți la funcția de procuror în temeiul vechimii în muncă și 118 solicitanți la funcția de judecător în temeiul vechimii în muncă.