Institutul Naţional al Justiţiei a lansat o nouă promoţie de absolvenţi

02. 04. 2013

La 1 aprilie curent, în sala mare de conferinţe a Institutului Naţional al Justiţiei a avut loc şedinţa festivă de înmânare a atestatelor absolvenţilor promoţiei a cincea a INJ (2011-2013). 

Înainte ca Eduard Ababei, Preşedintele Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bălţi, să anunţe deschiderea şedinţei festive, cei prezenţi au onorat Imnul de Stat al Republicii Moldova.
 
Invitaţii de onoare ai evenimentului – care, ulterior, au rostit şi câte un cuvânt de felicitare pentru absolvenţi – au fost Nichifor Corochii, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alexandru Tănase, Preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Andrei Pântea, Procuror General interimar, şi Oleg Efrim, Ministru al Justiţiei.
 
În luarea sa de cuvânt, dna Anastasia Pascari, Director executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, a menţionat: „Este remarcabil faptul că promoţia a cincea de absolvenţi ai INJ a susţinut admiterea în anul 2011, anul în care a fost adoptată Strategia de reformare a sectorului justiţiei. Potrivit Strategiei, în primul rând s-a pus problema de reformare a sistemului judecătoresc, care trebuie să devină garantul democraţiei, supremaţiei legii, apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Astfel, în această perioadă au fost implementate noi mecanisme şi instrumente moderne de eficientizare a sistemului judecătoresc şi de sporire a calităţii actului de justiţie.
 
Asigurarea unei justiţii care ar satisface interesele societăţii şi ale fiecărui cetăţean are loc, desigur, şi prin exigenţe sporite faţă de instruirea judecătorilor, procurorilor şi a altor actori care contribuie la înfăptuirea justiţiei. Fără o pregătire profesională înaltă a tuturor actorilor justiţiei, calitatea actului de justiţie, precum şi încrederea societăţii în justiţie nu vor spori. Reieşind din aceste considerente, au fost puse noi sarcini de reformare a INJ, astfel încât acesta să devină o instituţie modernă ce ar răspunde tuturor standardelor internaţionale. În contextul dat, potrivit Strategiei de reformare a sectorului justiţiei, este necesar de a implementa un nou concept de instruire a candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror, precum şi de formare continuă a procurorilor şi judecătorilor în funcţie, dar şi a altor actori din sfera justiţiei. Întru implementarea Strategiei la instruirea iniţială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, accentul principal s-a pus pe aprofundarea cunoştinţelor audienţilor acumulate la instituţiile superioare de învăţământ prin aplicarea lor în practică. Astfel, a fost majorat numărul de ore practice faţă de cele teoretice cu până la 70%, precum şi introduse noi discipline ce rezultă din planul de acţiuni pentru reformarea sectorului justiţiei. Se implementează noi metodologii moderne de instruire iniţială şi continuă. Se lucrează asupra elaborării unui nou concept de instruire a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror, de formare continuă a judecătorilor şi procurorilor. S-a mărit esenţial numărul beneficiarilor care urmează a fi formaţi la INJ…
 
Deşi, potrivit legii, INJ este recunoscut ca o instituţie publică autonomă de formare a actorilor din sfera justiţiei, Institutul nu activează izolat de Consiliul Superior al Magistraturii, de Procuratura Generală şi Ministerul Justiţiei. Mai mult, toată activitatea Institutului în domeniul formării este coordonată în prealabil cu aceste organe, care sprijină Institutul şi-i acordă un grad de încredere mai înalt în acţiunile noi, îndreptate spre ridicarea profesionalismului actorilor din sfera justiţiei, deoarece este binecunoscut faptul că judecătorul sau procurorul cu un înalt grad de profesionalism îşi va respecta independenţa la înfăptuirea justiţiei şi nu se va lăsa influenţat de alte persoane, atât din interior, cât şi din exterior. El va pune pe prim-plan respectarea legii, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului.
 
La perfecţionarea procesului de studii, de dezvoltare şi modernizare a Institutului au influenţat colaborările strânse cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei, Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, NORLAM, IRZ, OSCE şi USAID, prin intermediul Programului ROLISP, împreună cu care au fost realizate mai multe proiecte.
 
Datorită acestor colaborări, în cadrul Institutului au fost organizate seminare susţinute de specialişti şi experţi din ţări avansate. Unii dintre formatori au beneficiat de participare la diferite seminare internaţionale. Cu părere de rău, dintre audienţii actualei promoţii a beneficiat de o stagiere în Germania doar o singură persoană, deoarece alţi audienţi nu posedă un nivel avansat de vorbire a limbii germane. Degrabă, chiar după absolvire, însuşind limba germană, va avea posibilitatea să plece la stagiu încă o absolventă din promoţia a cincea”.
 
Felicitând absolvenţii cu ocazia finisării studiilor, Directorul executiv al INJ şi-a exprimat doleanţele că actualii absolvenţi vor contribui la refacerea imaginii justiţiei în societate şi vor înfrunta cu demnitate toate ispitele realităţii. I-a îndemnat să dea dovadă la locul de muncă de integritate morală şi profesională, iar titlul de absolvent al INJ să-l poarte ca pe o emblemă a corectitudinii la înfăptuirea justiţiei.
 
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Dumitru Visternicean, preşedintele Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Roşioru, preşedintele Comisiei pentru examenele de absolvire a cursurilor de formare iniţială de către candidaţii la funcţia de procuror, procuror-şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, Constantin Gurschi, formator INJ, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Iurie Lealin, absolventul promoţiei a patra, procuror în Procuratura sect. Ciocana din mun. Chişinău, Aliona Laşcu, absolventă a promoţiei a cincea, candidat la funcţia de procuror, şi Elena Solomon, absolventă a promoţiei a cincea, candidat la funcţia de judecător.
 
Evenimentul a culminat cu înmânarea atestatelor de absolvire celor 14 candidaţi la funcţia de judecător şi 15 candidaţi la funcţia de procuror, reprezentanţi ai promoţiei a cincea de absolvenţi ai INJ, care au finisat studiile cu note medii generale de 9,5 pentru candidaţii la funcţia de judecător şi 9,1 pentru candidaţii la funcţia de procuror. Ei vor completa rândurile celorlalţi 126 de tineri care au absolvit până acum INJ şi care deja se impun în activitatea lor de judecători sau de procurori.
 
În final, dna Anastasia Pascari a înmânat diplome de merit la opt dintre proaspeţii absolvenţi – Veronica Jomiru-Niculiţă, Vladislav Holban, Elena Solomon, Corneliu Creţu, Maria Cozma, Aliona Laşcu, Ecaterina Balan şi Eugeniu Şlicari – pentru succese remarcabile, responsabilitate şi comportament exemplar pe parcursul studiilor la INJ.
 
P. S.
Cu o prezentare mai largă a evenimentului vom reveni în Revista Institutului Naţional al Justiţiei.