Prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, protecţia şi acordarea de asistenţă victimelor traficului de fiinţe umane este una dintre cele mai stringente probleme la zi în Republica Moldova. Deşi legislaţia în domeniul dat există, implementarea ei este, deseori, dificilă pentru procurori şi judecători, care trebuie să asigure punerea în aplicare a mecanismelor legale pentru a proteja victimele traumatizate de cei acuzaţi de trafic şi abuz.
Anume pentru reprezentanţii justiţiei, în special pentru judecători şi procurori, dar şi pentru reprezentanţi ai sectorului guvernamental şi ONG-uri locale activitatea cărora ţine sau are tangenţe cu traficul de fiinţe umane, Institutul Naţional al Justiţiei, în colaborare cu Programul USAID de Consolidare a Instituţiilor Statului de Drept (ROLISP) în Republica Moldova, pregăteşte desfăşurarea în luna noiembrie curent a unei conferinţe naţionale cu tema „Problemele actuale în investigarea şi judecarea cauzelor de trafic de fiinţe umane”. Instruirea la temă a judecătorilor şi procurorilor este necesară pentru a asigura punerea în aplicare a mecanismelor legale de protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane, dar şi pentru a aborda multiplele diferenţe dintre sentinţele adoptate la condamnarea traficanţilor în Republica Moldova. Totodată, unul din scopurile conferinţei este de a formula recomandări privind obiectivele de instruire şi conţinutul unui curriculum anti-trafic, ca parte a programului de instruire continuă a judecătorilor şi procurorilor în cadrul INJ, adăugător celui existent pentru instruirea iniţială.
Cu această ocazie, luni, 17 septembrie, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc întrunirea grupului de lucru pentru elaborarea agendei conferinţei. Din grup fac parte reprezentanţi de la Procuratura Generală, Curtea Supremă de Justiţie, Misiunea OSCE, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Centrul de combatere a traficului de persoane (MAI), Comitetul naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Centrul pentru asistenţă şi protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane, Centrul „La Strada Moldova”, experţi de la ROLISP şi Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în R. Moldova (NORLAM).
„Traficul de fiinţe umane rămâne o problemă acută în Republica Moldova. Sperăm ca, cu ajutorul dumneavoastră, să reuşim o bună organizare a conferinţei, după care, pentru anul viitor avem programate mai multe seminare de instruire la temă a judecătorilor şi procurorilor, mai ales că aşa ceva este prevăzut şi în Strategia de reformă a sectorului justiţiei”, a menţionat pe parcursul discuţiilor dna Anastasia Pascari, Directorul executiv al Institutului Naţional al Justiţiei.
Viorel Ciobanu, reprezentantul Procuraturii Generale, şi-a exprimat doleanţa ca această conferinţă să-şi concentreze lucrările anume pe examinarea unor cauze specifice din activitatea procurorilor şi judecătorilor în domeniul dat, pe urmărirea penală a traficanţilor, pentru a se ajunge la concluzii comune despre felul cum se procedează în cazuri concrete.
Luciana Iabangi, reprezentanta ROLISP, l-a susţinut, adăugând că, în cadrul conferinţei, se va miza pe examinarea unor cauze cu implicarea copiilor şi adulţilor. „ROLISP susţine acum un proiect de elaborare a curriculei pentru instruirea continuă a procurorilor şi judecătorilor în domeniul anti-trafic. După conferinţă, ne va fi mult mai clar ce anume trebuie să includem în acea curriculă şi ce trebuie să facem pentru a îmbunătăţi acest segment din activitatea procurorilor şi judecătorilor”, a spus dumneaei.
Daniela Misail-Nichitin, reprezentanta Centrului „La Strada Moldova”, a susţinut ideea de a invita la conferinţă un expert internaţional. În măsura în care, la scară naţională, avem o evaluare a problemelor în domeniul jurisprudenţei anti-trafic, acestuia îi va fi mai uşor să ne prezinte soluţii sau recomandări aplicabile în context naţional. Centrul „La Strada Moldova” ar putea să se includă în cadrul conferinţei la capitolul audierea martorilor vulnerabili în timpul procesului, mai ales în cazul minorilor.
La întrunire au fost înaintate diferite propuneri, inclusiv de prezentare în cadrul conferinţei a unor studii la tema dată efectuate de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Urmează ca membrii grupului de lucru pentru elaborarea agendei conferinţei anti-trafic să definitiveze cele trasate în cadrul discuţiei în colaborare cu dna Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă a Institutului Naţional al Justiţiei.