Implementarea formulei de elaborare a bugetului în bază de performanţă

11. 04. 2014
În zilele de 8 şi 10 aprilie, Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu USAID ROLISP, a desfăşurat instruirea continuă a şefilor secretariatelor instanţelor de judecată şi contabililor-şefi la tema „Implementarea formulei de elaborare a bugetului în bază de performanţă”.
 
Formatorii seminarului au fost Marcel Blanuţa, specialist în elaborarea bugetelor instanţelor din cadrul USAID ROLISP, şi Tatiana Dzic, şefa Direcţiei administrare judecătorească de la Consiliul Superior al Magistraturii. Dumnealor s-au referit la metodologia planificării bugetului instanţelor de judecată, metodologie elaborată în vederea asigurării calităţii planificării bugetare pe criterii obiective şi transparente.
 
Conform Hotărârii CSM nr. 109/3 din 28 ianuarie 2014, bugetul instanţelor de judecată va fi realizat utilizând metoda de bugetare în baza zero (se face referire, în special, la justificarea de alocare a resurselor propuse) şi metoda de bugetare în baza de performanţă a instanţelor (indicatori de performanţă conform cărora şi este alocat bugetul). În cadrul trainingului, o atenţie sporită a fost acordată metodologiei de bugetare în bază de performanţă, care consistă în determinarea unui plafon-limită pentru unele articole de cheltuieli ce revine unei instanţe. Acest plafon va fi calculat în baza indicatorului de performanţă „Numărul dosarelor examinate”, fiind aplicată o anumită formulă. Obiectivele respectivei metodologii constau în repartizarea echitabilă a mijloacelor financiare între instanţe, asigurarea transparenţei repartizării mijloacelor financiare şi predictibilitatea planificării mijloacelor financiare la nivelul instanţelor.
 
Totodată, a fost prezentată şi metodologia de planificare a bugetului pentru cheltuielile de transport (planificarea cheltuielilor pentru combustibil şi planificarea celorlalte cheltuieli de transport). La planificarea cheltuielilor pentru combustibil se va lua în calcul norma de parcurs stabilită pentru un an şi norma de consum stabilită pentru automobilul din dotare, formatorii explicând participanţilor modul de determinare a acestora.
 
Participanţii la curs au fost iniţiaţi în procesul de elaborare a bugetului sectorului judecătoresc şi au luat cunoştinţă de instrucţiunea de completare a notei explicative la proiectul de buget.
 
Pe 11 şi 15 aprilie, alte două grupuri de participanţi vor audia seminarul respectiv.