Implementarea eficientă a Legii privind asigurarea egalităţii

07. 10. 2013
Pe 3 şi 4 octombrie, la Institutul Naţional al Jusţiţiei s-a desfăşurat seminarul „Standarde internaţionale, noţiuni cheie pentru implementarea eficientă a Legii privind asigurarea egalităţii. Exemple din jurisprudenţa comparată”. Instruirea în domeniul antidiscriminării, realizată în cooperare cu Baroul Avocaţilor Americani / Iniţiativa pentru Supremaţia Legii în Moldova (ABA/ROLI) în cadrul programului „Parteneriatul Naţional pentru Egalitate”, a fost organizată pentru judecători şi procurori.
 
Participanţilor le-au adresat mesaje de salut Directorul executiv al INJ – Anastasia Pascari, şi Directorul regional al ABA ROLI – Daniel Linhard, care au accentuat importanţa seminarului. S-a menţionat că, deşi în R. Moldova a fost adoptată o lege bună în domeniul antidiscriminării, partea de implementare lasă de dorit. Astfel, scopul trainingului a fost de a explica implementarea eficientă a Legii nr. 121/2013, care stabileşte reguli cu privire la prevenirea şi combaterea discriminării, şi asigurarea egalităţii de tratament tuturor persoanelor în toate sferele vieţii.
 
În calitate de formatori au fost invitaţi experţi în domeniul antidiscriminării din România – Istvan Haller, membru al Colegiului director din cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Iustina Ionescu, avocat specializat în domeniul drepturilor omului, şi Romaniţa Iordache, cercetătoare la Comisia Europeană, expertă în combaterea discriminării. Dumnealor şi-au împărtăşit experienţa şi jurisprudenţa deja creată de mai bine de 12 ani în acest domeniu, oferind noţiuni-cheie precum: diferenţele şi abordările discirminării directe şi indirecte, discriminarea prin asociere, hărţuirea, victimizarea şi criteriile protejate.
 
Sub aspect practic, formatorii au explicat ce reprezintă măsurile afirmative, adaptarea rezonabilă, probatoriul specific şi sarcina probei în cazurile de discriminare, ceea ce a trezit mare interes pentru procurorii prezenţi la cursul de instruire. Iar pentru judecători a prezentat utilitate, în mod special, informaţia despre diferite tipuri de remedii în cazurile de discriminare, precum şi răspunderea pentru asemenea cazuri. În cadrul seminarului, a fost exemplificată relaţia dintre dreptul la nedescriminare şi alte drepturi fundamentale – libera exprimare, libertatea religioasă, viaţa privată etc.
 
Toate sesiunile au avut ca suport practic lucrul în grupuri pe studii de caz, fiind utilizate speţe modificate ale unor cazuri reale soluţionate în România.