Marți, 17 octombrie 2023, a avut loc lansarea proiectului comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova”, care va acorda sprijin autorităților naționale pentru a avansa în continuare reforma sistemului judiciar prin consolidarea independenței, transparenței și profesionalismului acestuia. Printre beneficiarii proiectului se numără Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Institutul Național al Justiției și Curtea Constituțională.
Evenimentul a fost deschis de Veronica Mihailov-Moraru, Ministra Justiției a Republicii Moldova, Jānis Mažeiks, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Falk Lange, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, și Lilit Daneghian, Șefa Diviziei Programe de Cooperare a.i., Direcția Generală Drepturile Omului și Stat de Drept, Consiliul Europei.
Institutul Național al Justiției a fost reprezentat de Ecaterina Popa, Directoare interimară, și Olga Marandici, șefa Secției relații internaționale. În intervenția sa, Directoarea interimară a INJ s-a referit la formarea judiciară ca o pre-condiție pentru independența judiciară, statul de drept și protecția drepturilor omului, precum și la importanța Institutului în oferirea resurselor educaționale de calitate pentru profesioniștii din domeniul juridic. De asemenea, Ecaterina Popa a subliniat necesitatea intensificării eforturilor comune ale partenerilor naționali și internaționali în vederea edificării un sistem judiciar imparțial, transparent și eficient în contextul integrării țării noastre la Uniunea Europeană.
După lansare, a urmat prima ședință a Comitetului Director în cadrul căreia au fost discutate aspecte ce țin de realizarea acțiunilor pentru primul an de implementare a proiectului.
Proiectul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Suport pentru reforma justiției în Republica Moldova” va dura până în noiembrie 2026, fiind structurat în patru componente care au scopul de atinge următoarele obiective: îmbunătățirea cadrului legal de implementare a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025; reforma Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor prin sprijinul acordat în sensul exercitării atribuțiilor sale în conformitate cu Constituția Republicii Moldova; avansarea instruirii judecătorilor și procurorilor și consolidarea capacităților Curții Constituționale.