În vederea modernizării procesului de instruire a viitorilor judecători și procurori, în special a modulelor de simulare și a tematicii cursurilor de studii pentru audienții Institutului Național al Justiției (INJ), formatorii INJ, precum și reprezentanți ai PNUD Moldova, ai Consiliului pentru prevenirea, eliminarea discriminării și asigurarea egalității și ai Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului au participat la școala de vară cu genericul „Metodologia simulărilor de procese”.
Evenimentul a avut loc în perioada 15-21 iulie curent, la Curtea de Argeș, România, și s-a axat pe deprinderea metodologiei revizuite a simulărilor de procese și exersarea instrumentelor propuse. Astfel, activitățile școlii de vară au avut, în mare parte, un caracter practic, fiind organizate sub formă de workshop-uri și prezentări ale scenariilor proceselor simulate.
Participanții, îndrumați de formatorul INJ Petru Balan, avocat, și Kanstantsin Dzehtsiarou, profesor la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, au însușit metodologia procesului de creare a simulărilor, inclusiv principiile de pregătire a materialelor pentru simulare, criteriile care trebuie să fie respectate la elaborarea scenariilor de simulare, competențele care vor fi dezvoltate la audienți în urma simulărilor de procese, modele de simulare etc. Divizați în mai multe grupuri, formatorii INJ au creat structura de bază și cronologia scenariilor proceselor simulate pe cauze penale și civile, au pregătit fabula, documentele și probele pentru simulări, au sugerat idei pentru mini-simulări etc.
Lucrările școlii de vară s-au desfășurat în contextul implementării proiectului PNUD Moldova „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, finanțat de Guvernul Danemarcii.