La Institutul Național al Justiției, în perioada 21-22 noiembrie 2024, se desfășoară cursul de instruire continuă cu genericul „Administrarea și aprecierea probelor electronice. Criptomonede”. Activitatea de formare este organizată în parteneriat cu Fundația Germană de Cooperare Juridică Internațională (IRZ), fiind adresată procurorilor de la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, ofițerilor de urmărire penală de la Centrul Național Anticorupție, Inspectoratul Național de Investigații și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, precum și judecătorilor.
Evenimentul a fost deschis de Ecaterina Popa, șefă a Direcției instruire și cercetare a INJ, și Frank Hupfeld, coordonator de proiecte pentru Republica Moldova și Georgia din cadrul IRZ.
În calitate de formatori au fost invitați experții germani: dr. Barbara Krüll, procuror la Parchetul General Bamberg, Bavaria, și dr. Christian Beyer, profesor la Academia de poliție și administrație publică din Renania de Nord – Vestfalia.
Seminarul urmărește pregătirea aprofundată a participanților prin explorarea mecanismelor tehnice și juridice ale criptomonedelor. Participanții vor dezvolta o înțelegere a principiilor fundamentale ale activelor digitale și ale tehnologiei blockchain, precum și modul lor de funcționare. De asemenea, vor învăța cum să combată criminalitatea asociată criptomonedelor și se vor familiariza cu strategiile de investigare și metodele de adunare și de evaluare a probelor. Sesiunile interactive vor îmbina studii de caz și exerciții practice de actualitate.
Seminarul „Administrarea și aprecierea probelor electronice. Criptomonede” este în concordanță cu obiectivele stabilite în documentele de politici naționale, inclusiv în „Strategia securității informaționale a Republicii Moldova pentru anii 2019-2024”.