Miercuri, 22 noiembrie 2023, Institutul Național al Justiției a fost gazda panelului de discuții cu genericul „Implementarea eficientă a acordurilor judiciare de interes public: experiența Parchetului Național Financiar din Franța”. La întrunire au fost prezenți experți străini, inclusiv ai Parchetului Național Financiar (PNF) din Franța, conducători ai instituțiilor din sectorul justiției, judecători, procurori, audienți INJ, avocați și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.
„Formarea judiciară profesională a actorilor-cheie din sistemul de drept este apanajul Institutului Național al Justiției, de aceea noi avem o responsabilitate enormă în livrarea instruirilor de înaltă calitate, inclusiv pentru implementarea eficientă a modificărilor legislative. Este esențial ca procesul de formare să reflecte schimbările și evoluțiile din domeniul juridic, oferind astfel beneficiarilor noștri cunoștințe și competențe necesare pentru a aplica corect noile legi în activitatea lor profesională”, a subliniat, în deschidere, Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției.
Prezentă la eveniment, Ministra Justiției, Veronica Moraru-Mihailov, a remarcat că „acordul judiciar de interes public este un nou instrument de politică penală, integrat recent în legislația națională. În calitate de fost practician, am pledat întotdeauna pentru valorificarea instrumentelor procesuale care sa ducă la examinarea operativa a cauzelor, la reducerea volumului mare de dosare care se află pe rolul instanțelor de judecată și la recuperarea mai rapidă a prejudiciilor. Expertiza franceză este foarte apreciată în Moldova, iar cooperarea dintre procurori este activă în cadrul asistenței penale reciproce.
Claudine Justafre, expertă în domeniul recuperării bunurilor infracționale, detașată de Guvernul Republicii Franceze în cadrul Președinției Republicii Moldova, a menționat următoarele: „Printre numeroasele reforme inițiate de Guvernul Republicii Moldova, trebuie să salutăm alinierea la cele mai bune practici internaționale în domeniul justiției tranzacționale: introducerea recentă a „acordului judiciar de interes public” în Codul de procedură penală, bazat pe modelul francez, va permite în viitor soluționarea mai rapidă și eficientă a cazurilor de corupție care implică persoane juridice, în interesul statului și al cetățenilor moldoveni”.
În cadrul panelului de discuții, Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a prezentat practica acordurilor de rezoluție în Statele Unite ale Americii și a vorbit despre importanța utilizării unor astfel de acorduri în țara noastră.
Reprezentanții PNF din Franța – Jean-François Bohnert, Procuror-șef, și Phillippe Jaegle, Procuror adjunct, au relatat competențele Parchetului Național al Justiției, oferind exemple de bune practici în domeniile de aplicare a Convenției Judiciare de Interes Public. De asemenea, dumnealor au dezvoltat subiecte privind criteriile de utilizare a acordurilor judiciare de interes public, misiunile procurorului și ale judecătorului în acordurile judiciare de interes public, avantajele justiției tranzacționale atât pentru acuzare, cât și pentru societate etc.
Panelul de discuții a fost organizat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Ambasada Republicii Franceze în Republica Moldova, la inițiativa expertului francez în recuperarea activelor, delegat de Guvernul francez la Președinția Republicii Moldova, în contextul modificărilor legislative recente care prevăd simplificarea procedurilor de examinare a cauzelor penale pentru a fi evitată tergiversarea examinării cauzelor penale, expirarea termenului de prescripție sau de restituire a prejudiciului cauzat și va fi asigurată recuperarea mai rapidă a prejudiciilor cauzate prin infracțiuni.
Notă: Șeful Parchetului Financiar Național al Franței, dl Jean-François Bohnert, se află în vizită la Chișinău, în perioada 21-22 noiembrie curent.
PNF are jurisdicție națională în Franța asupra cazurilor complexe și grave de infracțiuni economice și financiare (corupție, spălare de bani, fraudă fiscală agravată, infracțiuni pe piața financiară și de concurență). În Republica Moldova, corespunde mandatului Procuraturii Anticorupție și, parțial, al PCCOCS. PNF a fost creat în 2013, în urma unui scandal politico-financiar în care era implicat ministrul responsabil de buget, pentru a lupta împotriva tuturor formelor de fraudă și a atacurilor la integritate.
Din 2014, PNF a reușit să transfere 11.861 miliarde de euro către Trezoreria Publică franceza (amenzi, confiscări, daune și dobânzi pentru Stat, controale fiscale) si, din 2017, să obțină condamnarea a 354 de persoane, printre care fostul președinte N. Sarkozy și fostul premier F. Fillon.