08. 10. 2012
Astăzi, 8 octombrie, la Institutul Naţional al Justiţiei, au avut loc dezbateri referitoare la proiectul de lege privind administratorii autorizaţi. Organizatorul evenimentului, Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ), şi partenerii săi din R. Moldova – Direcţia avizare a actelor normative şi Ministerul Justiţiei, şi-au propus să examineze în detalii acest proiect de lege. La seminar au fost invitaţi experţi din Germania – dl Hans-Otto Barteles, judecător, Preşedinte al Tribunalului din Aurich, dl Peter Groger, judecător, Judecătoria din Leer.
Directorul executiv al INJ, dna Anastasia Pascari, a consemnat următoarele: „Institutul Naţional al Justiţiei a acceptat organizarea acestor discuţii publice anume în localul nostru, în speranţa că unii administratori în funcţie, prezenţi aici, se vor familiariza cu institutul nostru, deoarece, reieşind din Strategia de reformă a sistemului de justiţie, administratorii autorizaţi vor fi instruiţi aici”.
În cuvântul său de salut, Ambasadorul Republicii Federale Germane, dl Matthias Meyer, a menţionat: „Este pentru a doua oară când eu deschid, împreună cu dna Pascari, un seminar în faţa Dvs. Aceasta dă dovadă de conlucrarea noastră cu structurile de drept. Noi, germanii, în ultimii 20 de ani, suntem foarte interesaţi să colaborăm cu R. Moldova în diferite domeniu, inclusiv în cel economic şi juridic. Putem să vă prezentăm regulamentele noastre din sectorul juridic şi anume referitor la dreptul de insolvabilitate, despre care azi vă vor vorbi experţii noştri de la Şcoala de Justiţie din Germania. La sfârşitul unei proceduri de insolvabilitate se ajunge la o catastrofă economică şi este foarte important să existe un sistem legal foarte bine pus la punct”.
Hans-Otto Bartels, unul dintre experţii germani, a spus: „Venim cu mare plăcere în Republica Moldova pentru a vă ajuta, dar totodată şi pentru a învăţa de la Dvs, pentru că tocmai la tema de azi, pe care o vom discuta, noi nu avem o lege precum o preconizaţi Dvs şi aici ne-aţi luat-o înainte. Bineînţeles, noi avem mai multă experienţă în procedura de insolvabilitate, dar nu avem reglementat statutul administratorilor prin lege. În acest sens, avem de învăţat de la Dvs”.
Prezentarea proiectului de lege privind activitatea administratorilor autorizaţi a fost făcută de dl Vladislav Cârlan, consultant superior în Direcţia avizare a actelor normative a Ministerului Judstiţiei, şi dna Zinaida Guţu, expert independent.
Una din deciziile însemnate care se ia în instanţa de judecată privind examinarea procedurilor de insolvabilitate este alegerea administratorului de insolvabilitate. Acesta este cel mai important organ al procedurii de insolvabilitate intentată, activitatea lui deseori fiind decisivă pentru succesul sau eşecul întregii proceduri de insolvabilitate. Iată de ce este esenţial ca instanţele care examinează procedurile de insolvabilitate să aibă la dispoziţie un număr suficient de administratori de insolvabilitate profesionişti. Procedurile de insolvabilitate au un rol major în sistemul economic funcţional, de aceea sarcina legislatorului este de a crea baze juridice corespunzătoare. E binevenită reglementarea prin lege a bazelor pentru instruirea administratorilor de insolvabilitate, statutul lor juridic, cerinţele faţă de exercitarea activităţii acestora, precum şi sancţiunile pentru comportamentul lor greşit.
Experţii germani, dnii O.-H. Bartels şi P. Groger, au constatat că proiectul e unul reuşit. Aprobarea proiectului de lege poate avea o contribuţie decisivă la îmbunătăţirea şi asigurarea calităţii activităţii de administrator prin introducerea standardelor de calificare în cadrul programului de formare profesională şi autorizare a administratorilor.