18. 01. 2013
Joi, 17 ianuarie, la Institutul Naţional al Justiţiei s-a aflat într-o vizită de lucru Excelenţa Sa Matthias Meyer, Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova. Această a doua vizită a noului şef al corpului diplomatic german la Chişinău a fost rezultatul promisiunii, făcute la 13 septembrie trecut, că degrabă va reveni să asculte propuneri concrete de colaborare pentru anul curent. Germania susţine reforma în sectorul justiţiei din Republica Moldova şi o face, în special, prin intermediul Fundaţiei pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ).
În cadrul întrevederii, dna Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, a menţionat ajutorul substanţial acordat de către IRZ în domeniul instruirii continue a judecătorilor şi procurorilor, subliniind că aceeaşi fundaţie a oferit Institutului un server pentru reţeaua electronică de instrire la distanţă. Ca instruirea la distanţă să fie implementată, INJ are nevoie de specialişti care să deservească acest server.
Un subiect aparte al discuţiei a fost organizarea şi desfăşurarea în 2013 la Institutul Naţional al Justiţiei a două conferinţe internaţionale. Prima va avea tema „Dreptul privat, ca factor în dezvoltarea relaţiilor economice”, iar a doua va fi consacrată celor 10 ani de la adoptarea Codului civil al Republicii Moldova. La conferinţe vor participa experţi din diferite ţări, dar se doreşte ca la ambele să fie prezent şi domnul Prof. Dr. h.c. Rolf Knieper, expert în drept civil si economic din Germania, care a fost unul dintre consultanţii pricipali la pregătirea proiectului Codului civil al R. Moldova.
Domnul Ambasador a apreciat bunele intenţii de colaborare ale INJ şi a specificat că discuţiile vor continua după sosirea la Chişinău, spre sfârşitul lunii februarie curent, a domnilor Dirk Mirow şi Stefan Hülshörster, Director executiv şi, respectiv, Director executiv adjunct la Fundaţia germană pentru Cooperare Juridică Internaţională. Totodată, Excelenţa Sa Matthias Meyer a acceptat propunerea ca, la sfârşitul lunii februarie curent, să suţină o lecţie publică în faţa audienţilor Institutului Naţional al Justiţiei, la care să vorbească despre proiectele susţinute de Germania în cadrul implementării Strategiei de reformă a sectorului justiţiei în Republica Moldova.
La întrunire au fost prezenţi Eugenia Kistruga, şefa Secţiei formare formator şi relaţii internaţionale, Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă, şi Gheroghe Budeanu, şeful Secţiei abilităţi non–juridice, relaţii cu publicul şi editări.