Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a stabilit procedura de desfăşurare a examenului de capacitate pentru solicitanţii la funcţia de judecător în baza vechimii în muncă. În ea se menţinonează că temei pentru admiterea persoanei la examenul de capacitate constituie Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind trimiterea persoanei spre examinare în faţa Comisiei de absolvire a Institutului. Examenul de capacitate pentru solicitanţii la funcţia de judecător în baza vechimii în muncă se organizează de către Institut în corespundere cu calendarul de desfăşurare a examenului. Tematica, anunţul, calendarul şi cererea tipizată pentru înscrierea la examen, aprobate de Consiliul Institutului, se afişează pe panoul informativ din sediul Institutului şi se publică pe paginile web ale Institutului şi Consiliului Superior al Magistraturii, cu cel puţin 60 de zile înainte de data desfăşurării primului examen. Cererile pentru înscrierea la examenul de capacitate se depun la Secţia instruire iniţială, începînd cu data publicării anunţului de desfăşurare a examenului de capacitate, dar nu mai târziu de 15 zile înainte de data primului examen, şi se includ în Registrul participanților la examenul de capacitate. La cererea de înscriere se anexează copia actului de identitate. Lista participanţilor înscriși pentru susţinerea examenului de capacitate se aprobă, cu 10 zile înainte de data primului examen, de către Directorul executiv al Institutului.
Reieşind din prevederile art.6 alin.(3) din Legea nr.544 din 20.07.95 cu privire la statutul judecătorului în redacţia Legii nr.153 din 05.07.2012 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, examenul de capacitate va fi susţinut în faţa Comisiei de absolvire (pentru primirea examenului de capacitate) a Institutului, constituită prin hotărârea Consiliului Institutului cu cel mult 10 zile înainte de data primului examen (membrii Comisiei vor fi numiţi, de regulă, dintre persoanele care au urmat cursuri la INJ privind metodele şi tehnicile de evaluare). Comisia de absolvire (pentru primirea examenului de capacitate) îşi va desfăşura activitatea în conformitate cu prevederile Regulamentului privind formarea iniţială şi absolvire din 21.06.2007, cu modificările şi completările ulterioare.
Examenul de capacitate constă din două probe:
- proba scrisă se susține la domeniile drept civil şi drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal și constă în întocmirea, în baza dosarelor concrete, a două documente procesuale – hotărâre şi sentinţă;
- probă orală, care se susţine la disciplinele drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal, jurisprudenţa CtEDO, constă în prezentarea verbală a răspunsurilor la 5 subiecte (câte unul din fiecare domeniu) extrase personal în ziua examenului prin intermediul unui program computerizat.
Proba scrisă şi proba orală se desfăşoară în zile diferite. La stabilirea calendarului de susţinere a probelor se vor rezerva 3 zile pentru depunerea contestațiilor și 3 zile pentru examinarea contestaţiilor. Proba scrisă se susţine în două zile consecutiv, pentru fiecare domeniu separat a câte 4 ore.
Organizarea, desfăşurarea, evaluarea şi examinarea contestaţiilor se realizează conform prevederilor Regulamentului privind formarea iniţială şi absolvire din 21.06.2007, care se aplică în mod corespunzător.