22.10.2015. Azi a avut loc prezentarea rezultatelor preliminare ale evaluării seminarelor susţinute de Institutul Naţional al Justiţiei în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova pe parcursul anilor 2009-2014.
Scopul evaluării a fost de a revizui programele de formare privind traficul de fiinţe umane, violenţa în familie şi exploatarea sexuală a copiilor prin intermediul internetului – programe destinate judecătorilor, procurorilor, avocaţilor şi altor profesionişti din domeniul juridic.
Despre importanţa evaluărilor au vorbit Diana Scobioala, director executiv al INJ, şi Maria Gratschew, consilier antitrafic şi gender, manager de program, Misiunea OSCE în Moldova. „În fiecare an, în sistemul judiciar intră o generaţie nouă de avocaţi, judecători şi procurori, care au putine cunoştinţe sau experienţă prealabilă de lucru cu cazuri de trafic şi de violenţă în familie. După cum arată evaluările, programele de dezvoltare profesională continuă ajută reprezentanţii profesiilor juridice să fie la curent cu cele mai bune practici actuale de investigare şi urmărire penală a cazurilor în aceste domenii foarte speciale”, a accentuat Diana Scobioală.
Ca urmare a evaluării, s-a constatat că formarea formatorilor rămâne o modalitate eficientă de a transmite cunoştinţe specialiştilor din domeniul juridic. A fost creată o reţea de formatori specializaţi în trafic de fiinţe umane şi violenţă domestică. S-a mai stabilit că instruirea în grupuri mixte a judecătorilor, procurorilor, avocaţilor etc. ajută la investigarea şi urmărirea penala mai eficientă a cazurilor de acest fel. Totodată, programele de formare sensibilizează profesioniştii din domeniul juridic privind problemele cu care se confruntă victimele traficului, ale violenţei domestice şi exploatării sexuale, ajutându-le pe acestea din urmă să devină mai încrezători în cooperare cu sistemul de justiţie.
În rezultatul evaluării au fost formulate o serie de recomandări: furnizarea de traininguri mai detaliate pentru anumite categorii de beneficiari, cum ar fi un program de instruire pentru judecători privind practicile judiciare în cazurile de violenţă în familie; revizuirea în mod regulat a curriculum-ului de formare pentru a corespunde noilor tendinţe etc.
Menţionăm că, pe parcursul anilor, Institutul Naţional al Justiţiei în colaborare cu Misiunea OSCE în Moldova au efectuat mai multe programe de dezvoltare profesională pentru profesioniştii din domeniul juridic antrenaţi în soluţionarea cazurilor de violenţă în familie şi a traficului de fiinţe umane. Au fost formaţi 75 de formatori naţionali, care, la rândul lor, au instruit 727 de judecători, procurori, avocaţi, psihologi şi ofiţeri de urmărire penala.
Rezultatele evaluării vor fi luate în calcul la elaborarea viitoarelor cursuri pentru a fi asigurate în totalitate necesităţile de instruire a beneficiarilor formării.