26. 11. 2013
Discriminarea este acţiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite, în mod nejustificat, de anumite drepturi din cauza unor considerente neîntemeiate. Legea Republicii Moldova cu privire la asigurarea egalităţii, adoptată la 25 mai 2012, defineşte discriminarea în felul următor: „orice deosebire, excludere, restricţie ori preferinţă în drepturi şi libertăţi a persoanei sau a unui grup de persoane, precum şi susţinerea comportamentului discriminatoriu bazat pe criteriile reale, stipulate de prezenta lege sau pe criterii presupuse”.
Luni, Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), a continuat seria de seminare consacrate preponderent interdicţiei a orice fel de discriminare pe orice motiv sau categorie. De această dată accentul s-a pus pe discriminarea rasială.
Discriminarea pe bază de rasă, culoare sau etnie reprezintă o violare a drepturilor omului. În conformitate cu Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, acest tip de discriminare reprezintă „orice distincţie, excludere, restricţie sau preferinţă întemeiată pe rasă, culoare, ascendenţă sau origine naţională sau etnică, care are ca scop sau efect anularea sau scăderea recunoaşterii, exercitarea, în mod egal, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în domeniile politic, economic, social, cultural sau în orice alt domeniu al vieţii publice”. În general, discriminarea rasială este o infracţiune gravă , fiindcă poate avea efecte distructive asupra societăţii. Un exemplu elocvent în acest sens serveşte al Doilea Război Mondial, care a început anume din motive de discriminare.
Totuşi, discriminarea este o infracţiune foarte dificil de identificat, deoarece nu există un hotar bine marcat între interdicţia discriminării, pe de o parte, şi libertatea de exprimare, pe de altă parte.
Despre evoluţia sistemului de drept internaţional şi legislaţia internaţională în domeniul discriminării, în mod special – despre Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială a vorbit Claude Cahn, consilier pentru Drepturile Omului la OHCHR ONU – Oficiul Coordonatorului Rezident ONU în Moldova. Iar Doina Ioana Străisteanu, membru al Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi asigurării egalităţii, a abordat discriminarea rasială la nivel naţional, relatând despre litigii ce ţin de discriminare rasială în Republica Moldova.
Participanţii la training – judecători, procurori şi reprezentanţi ai Consiliului pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi asigurării egalităţii – au audiat exemple concrete ale persoanelor care au fost discriminate şi comentarii din partea lui Salfo Belemvire de la Asociaţia Refugiaţilor, Nicolae Radiţa de la Centrul Naţional al Romilor şi Sergiu Gaina de la Centrul de Drept al Avocaţilor.
În cadrul seminarului, au fost analizate şi discutate studii de caz, atelierul de lucru fiind moderat de către Anna Lungu, consultant naţional pentru drepturile omului, OHCHR ONU, cu intervenţiile oportune ale lui Claude Cahn şi Doinei Ioana Străisteanu.