În perioada 9-11 iulie, Asociația Barourilor Americane Inițiativa pentru Supremația Legii (ABA ROLI) din R. Moldova a găzduit vizita unei delegații din Washington - Steven Lepper, directorul Inițiativei pentru Supremația Legii din cadrul Asociației Barourilor Americane, şi Alexandra Belenkaya, Directorul de Programe pentru Europa și Eurasia al acestei asociaţii. Chiar în prima zi, persoanele respective au făcut o vizită de lucru la Institutul Naţional al Justiţiei, ele fiind însoţite de către Ronald Wolfson, Director regional ABA ROLI pentru Moldova, Ucraina si Armenia, Iulia Marcinschi, coordonator de programe Parteneriatul National pentru Drepturi Egale, ABA ROLI Moldova, şi Alina Secrieru, consilier juridic, coordonator Initiativa Anticoruptie, ABA ROLI Moldova.
Veaceslav Didâc, Director executiv adjunct al INJ, prezentând activitatea instituţiei noastre, a menţionat buna colaborare cu ABA ROLI, în special la capitolul instruire continuă. Dumnealui a prezentat şi câteva date concrete privind activităţile de instruire organizate cu susţinerea ABA ROLI în domeniul pervenirii şi combaterii corupţiei.
Astfel, în anul 2013 INJ a desfăşurat 14 seminare şi un atelier de lucru cu tematica menţionată. În cadrul lor au fost instruite 537 de persoane - 90 judecători, 91 procurori, 200 asistenţi judiciari, 90 grefieri, 48 ofiţeri UP şi 18 alte categorii. Iată şi tematica instruirilor: „Tehnici de investigare a infractiunilor de coruptie. Experienţa si practica SUA”(1 seminar), „Unele aspect privind prevenirea şi combaterea comportamentului corupţional în sectorul justiţiei. Etica profesională” (8 seminare), „Aspecte ale comportamentului anticoruptibil şi căile de combatere a corupţiei”(1seminar), ,,Lupta împotriva corupţiei în Republica Moldova - experienţa Statelor Unite ale Americii, Italiei şi României. Realizări şi perspective” (atelier de lucru), „Uniformizarea practicii judiciare pe cauzele de corupţie. Instrumentarea şi judecarea cauzelor de corupţie şi a celor conexe” (3 seminare), „Investigarea cazurilor de corupţie în legătură cu alte infracţiuni, spălarea banilor, insolvabilitatea fictivă şi intenţionată” (1 seminar).
În prima jumătate a anului curent, în domeniul combaterii corupţiei au fost instruiţi 124 de specialişti din sistemul de drept - 57 judecători, 53 procurori şi 14 ofiţeri UP. Pentru aceştia au fost organizate patru seminare: „Investigarea şi examinarea cazurilor de corupţie şi a celor conexe”, „Activitatea specială de investigaţie în cazul infracţiunilor de corupţie”(2 seminare) şi „Unificarea practicii judiciare pe cauzele de corupţie la aplicarea şi stabilirea pedepselor”.
Ecaterina Popa, şefa Secţiei instruire continuă, şi-a manifestat mulţumirea faţă de receptivitatea ABA ROLI în cazul în care INJ solicită ajutorul unor experţi străini în domeniu. Dumneaei a menţionat faptul că, în urma evalurilor şi discuţiilor cu participanţii la formare continuă pe marginea calităţii instruirii, s-a stabilit că sunt foarte bine apreciaţi experţii din România, mai ales că, în cazul participării lor, decad barierile lingvistice. Eficienţa seminarelor se explică şi prin faptul că din dreapta Prutului sosesc foarte buni formatori care lucrează în România ca procurori, judecători. „Segmentul anticorupţie este unul important la noi, dar Institutul nu dispune de mulţi experţi în domeniu, de aceea suntem recunoscători ABA ROLI pentru colaborare”, a spus dumneaei.
Oaspeţii s-au interesat şi de posibilităţile Institutului de a susţine cursuri de instruire la distanţă. O informaţie în acest sens a prezentat Tatiana Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare, e-instruire şi tehnologii informaţionale. S-a convent ca ABA ROLI să ofere INJ şi un curs de instruire în domeniul anticorupţie pentru platforma ILIAS.
Discuţiile au finisat cu programarea unor noi activităţi în comun. Cele mai apropiate vor fi seminarele din toamna curentă pentru judecatori si procurori, având ca temă crimele de ură.