La Institutul Național al Justiției se desfășoară masa rotundă privind temeiul juridic și identificarea infracțiunilor motivate de ură, în special în mediul online. Timp de două zile, pe 2 și 3 decembrie 2024, judecătorii din Republica Moldova și din România, alături de experți germani, vor face transfer de cunoștințe și cele mai bune practici, precum și vor analiza mecanismele juridice de evaluare și sancționare a acestor cazuri sensibile.
Evenimentul a început prin mesaje de salut din partea reprezentanților instituțiilor organizatoare – Adrian Cerbu, Director interimar al Institutului Național al Justiției, Stanislav Copețchi, Secretar de stat al Ministerului Justiției din Republica Moldova, și Frank Hupfeld, coordonator de proiecte pentru Republica Moldova și Georgia de la Fundația Germană pentru Colaborare Juridică Internațională. Dumnealor au subliniat creșterea alarmantă a acestor tipuri de infracțiuni și au evidențiat importanța combaterii discriminării și a prejudecăților în acord cu standardele europene și internaționale.
Programul mesei rotunde va acoperi o gamă largă de teme, printre care interpretarea cadrului legal, provocările întâmpinate de judecători și modalitățile de abordare a noilor tendințe în discursul de incitare la ură, cu un accent special pe postările antisemite și homofobe din mediul online.
O componentă semnificativă a activității va fi dedicată drepturilor și serviciilor pentru victimele infracțiunilor motivate de ură, metodelor prin care instituțiile statului informează și sprijină victimele, inclusiv prin colaborarea cu ONG-uri.
Masa rotundă este organizată de Fundația Germană de Cooperare Juridică Internațională în parteneriat cu Ministerul Justiției și Institutul Național al Justiției.