Deciziile BNM – subiect de formare continuă a judecătorilor

19. 11. 2014

Pe 18 și 19 noiembrie 2014, la Institutul Național al Justiției s-a desfășurat cursul de formare continuă pentru judecători cu genericul Acțiunile în contencios administrativ împotriva deciziilor Băncii Naționale a Moldovei.

Implementat de către Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, împreună cu INJ și ACI Partners, seminarul a fost organizat în urma modificărilor în Republica Moldova a legislației ce ține de specificul contestării actelor administrative a Băncii Naționale.
 
În calitate de formatori au fost Zdenek Kühn, magistru în drept, judecător la Curtea Administrativă Supremă din Republica Cehă, judecător ad hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Aurel Băieșu, judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, Natalia Sîrbu, șefa Departamentului juridic al Băncii Naționale a Moldovei, Andrei Caciurenco, partener–fondator al ACI Partners în Ucraina, și Maia Pârcălab, șefa Departamentului servicii interne, anterior - șefa Departamentului juridic la ProCredit Bank.
 
Banca Națională a Moldovei are un rol esențial în dezvoltarea economică a țării. Legea prevede că obiectivul fundamental al BNM  este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, iar pentru realizarea  acestui obiectiv exercită următoarele atribuții de bază: stabileşte şi implementează politica monetară şi valutară în stat; acţionează ca bancher şi agent fiscal al statului; licenţiază, supraveghează şi reglementează activitatea instituţiilor financiare; acordă credite băncilor; supraveghează sistemul de plăţi în republică; activează ca organ unic de emisiune a monedei naţionale; stabileşte, prin consultări cu Guvernul, regimul cursului de schimb al monedei naţionale; păstrează şi gestionează rezervele valutare ale statului; întocmește balanța de plăti a statului.
 
Despre aceasta, dar și despre cadrul legal privind controlul de legalitate în contencios administrativ al actelor BNM s-a discutat în preambulul cursului.
 
Maia Pârcălab a prezentat Legea cu privire la BNM, Legea instituțiilor Financiare și Legea Contenciosului administrativ, iar Andrei Caciurenco a relatat despre modificările referitoare la cotele de participare în capitalul social al băncilor, restricțiile cu privire la suspendarea efectelor actelor BNM și controlul judiciar.
 
O privire de ansamblu asupra litigiilor privind deciziile BNM (cauze, context și rezultatul în practică) a făcut reprezentantul BNM, Natalia Sîrbu.
 
Expertul străin, Zdenek Kühn, a împărtășit din experiența în domeniu a statului ceh și a abordat controlul legalitții actelor administrative în aspect comparativ, specializarea instanțelor de contencios administrativ și competența jurisdicțională exclusivă.
 
În a doua jumătate a trainingului au fost discutate și alte subiecte - Tipurile de acte juridice ale BNM în contextul analizei acestora, Contestarea actelor BNM, Suspendarea executării actelor BNM de către instanța de contencios administrativ – ele fiind însoțite de studii de caz.
 
Judecătorul Aurel Băieșu a vorbit despre jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova în cazul controlului judecătoresc asupra actelor BNM în contencios administrativ. Au fost analizate articolele recent modificate în legislație, constituționalitatea prevederilor de restricție la suspendarea executării actelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare, făcându-se și o camparație între controlul de legalitate în contencios administrativ al actelor BNM și al actelor CNPF.