14. 03. 2014
Joi, 13 martie, Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţiune (OIM), a organizat seminarul cu genericul „Investigarea şi judecarea crimelor de trafic de persoane în condiţiile noilor tendinţe ale fenomenului şi ale modificărilor în legislaţie”, la care au participat judecători şi procurori.
În calitate de formatori au evoluat Viorel Ciobanu, procuror, şef-adjunct al Secţiei de combatere a traficului de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale, Maria Ghervas, judecător la Judecătoria Botanica, Iurie Podarilov, director-adjunct al Centrului de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane, şi Tatiana Buianina, psiholog la Centrul Internaţional „La Strada”.
În debutul seminarului, participanţii au avut ocazia să vizioneze un spot antitrafic realizat în Republica Moldova, în care au fost vizate toate formele de trafic de fiinţe umane: TFU în scop de exploatare prin muncă forţată, TFU în scop de cerşetorie, TFU în scop de exploatare sexuală, TFU în scop de prelevare de organe, fiind accentuată ideea că, de fapt, toate personajele sunt victime în asemenea cazuri.
După prezentarea cadrului legislativ naţional şi internaţional, precum şi a celui instituţional privind prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, a fost făcută o analiză juridico-penală a infracţiunilor TFU (art. 165 CP) şi trafic de copii (art. 206 CP) prin prisma ultimelor modificări ale legislaţiei şi a standardelor internaţionale în domeniu. Experţii s-au referit la subiectul şi obiectul infracţiunii, delimitarea infracţiunilor prevăzute de articolele 158, 1651, 168, 220, 302 din Codul penal al Republicii Moldova, investigarea cazurilor de TFU, inclusiv evaluarea declaraţiilor victimei traficului şi tehnici speciale de investigare.
Un subiect aparte l-a constituit judecarea cauzelor privind traficul de fiinţe umane şi traficul de copii (particularităţile ce ţin de organizarea procesului, administrarea şi cercetarea probelor în cadrul şedinţei de judecată, procedurile speciale de judecare a cauzelor şi sentinţa judecătorească).
Despre ultimele tendinţe ale traficului şi starea psihologică a victimelor TFU a relatat Tatiana Buianina, care a reliefat etapele manipulării în cauzele de acest fel (recrutarea, iniţierea şi îndoctrinarea), a vorbit despre sindromul Stockholm şi despre stresul posttraumatic, precum şi despre audierea victimelor.
Pe parcursul seminarului, participanţii au soluţionat speţe, examinând şi discutând despre calificarea juridică corectă şi probatoriul cauzelor.