20. 05. 2013
Conform planului de formare continuă a Institutului Naţional al Justiţiei, astăzi, 20 mai, a avut loc un curs de instruire anticorupţie pentru judecători, procurori şi ofiţeri de urmărire penală.
Evenimentul, organizat în parteneriat cu Asociaţia Avocaţilor Americani în Moldova (ABA ROLI), a fost consacrat unor probleme deosebit de actuale, probleme ce ţin de instrumentarea şi judecarea cauzelor de corupţie şi a celor conexe, precum şi de uniformizarea practicii judiciare privind cauzele ce ţin de această categorie de infracţiuni.
În calitate de formatori au fost invitaţi experţi din România: Cristi Danileţ, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Carmen Ţundrea, procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie, şi Laura Ştefan, expert anticorupţie EFOR (Expert Forum).
La deschiderea cursului au fost prezenţi Richard Grawey, Director ABA ROLI Moldova, şi Veaceslav Didâc, director executiv adjunct la INJ, care au salutat audienţa, menţionând importanţa unei instruiri speciale suplimentare în acest domeniu a ofiţerilor de urmărire penală, procurorilor şi judecătorilor.
În cadrul seminarului au fost relatate aspecte referitoare la integritatea şi independenţa actorilor justiţiei, fiind analizate subiecte precum Integritatea şi independenţa judecătorilor, Anti-corupţia judiciară, Declaraţiile pe venit – instrument de luptă cu corupţia, funcţionalitate, Responsabilitatea justiţiei şi răspunderea magistraţilor.
O atenţie sporită a fost acordată colectării, analizei şi interpretării probelor în cazurile de corupţie, şi anume în cazurile cu implicarea beneficiilor nemateriale, cu implicarea beneficiarilor terţi, a intermediarilor şi a persoanelor care beneficiază (se bucură) de imunitate. S-a evidenţiat importanţa colectării probelor şi suficienţa acestora pentru deschiderea urmăririi penale în cazurile de corupţie, precum şi a probelor indirecte – cum se poate construi un caz doar în baza acestora. Un interes deosebit pentru judecătorii prezenţi la seminar a servit expunerea expertului Carmen Ţundrea asupra probelor – interpretarea şi suficienţa acestora, mai ales în virtutea interpretării CEDO, analiza şi aprecierea probelor indirecte în concordanţă cu cerinţele CEDO.
O temă aparte a constituit sechestrarea şi confiscarea activelor rezultate din infracţiune. Formatorul Laura Ştefan a făcut următoarele prezentări: Urmărirea averii dobândite fără justă cauză şi confiscarea acesteia prin prisma art. 46 din Constituţia R. Moldova; Limitele prezumţiei caracterului licit al dobândirii averii; Inversarea sarcinii probaţiunii dobândirii legale a averii/punerea pe poziţii de egalitate a statului (în calitate de reclamant) şi a posesorului averii (în calitate de pârât) la examinarea acţiunii civile iniţiate de stat (în persoana procurorului sau a reprezentantului altei instituţii) în cadrul unui proces penal sau civil (în lipsa condamnării).
Alte seminare cu tematica anticorupţie vor avea loc pe 21-22 mai şi 19-21 iunie curent, pentru alte grupuri de participanţi.