27. 03. 2014
Pe 25 şi 26 martie, un grup de judecători din instanţele naţionale au fost invitaţi la Institutul Naţional al Justiţiei pentru a audia seminarul „Dreptul corporativ”. Cursul de instruire continuă face parte din Programul de restructurare şi recalificare a judecătoriilor comerciale şi este implementat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cooperare cu INJ, Wolf Theiss şi AICI Partners, finanţat de BERD cu suportul Guvernului Republicii Cehe.
Tranziţia Republicii Moldova de la o economie centralizată la o economie de piaţă a creat condiţii favorabile pentru dezvoltarea activităţii de antreprenoriat şi a impus necesitatea reformării legislaţiei civile în domeniul comercial, inclusiv a instruirilor judecătorilor la capitolul dat. Mai ales că, după lichidarea parţială a instanţelor economice şi păstrarea lor la judecătoriile comerciale de circumscripţie, majoritatea litigiilor economice sunt soluţionate în instanţele de drept comun.
Participanţii la seminar au fost instruiţi de către Petr Koblovský, doctor în drept, membru al Baroului de avocaţi din Republica Cehă, avocat calificat în New York, Nicolae Roşca, doctor în drept, lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova, şi Svetlana Caitaz, judecător la Curtea de Apel Chişinău.
Pe parcursul a două zile au fost expuse atât aspectele teoretice ale dreptului corporativ, cât şi cele practice din perspectiva Republicii Moldova şi a Uniunii Europene, fiind discutate, în mod special, problemele actuale în aplicarea uniformă a prevederilor legale de către instanţele de judecată. Formatorii şi-au axat prezentările pe reglementările juridice speciale legate de excluderea asociaţilor din cadrul unei societăţi cu răspundere limitată, anularea hotărârilor adunărilor generale ale asociaţilor SRL, transferurile voluntare şi obligatorii de acţiuni/părţi sociale, evaluarea acţiunii/părţii sociale, tranzacţii de proporţii şi cu conflict de interese etc. Un subiect aparte l-a constituit practica străină şi naţională în materie de reorganizare a societăţilor comerciale.
Seminarul a avut un caracter interactiv, întrucât participanţii au avut ocazia să pună diverse întrebări formatorilor şi să soluţioneze speţe.