Curs de formare continuă pentru judecători în domeniul arbitrajului

12. 11. 2013
Astăzi, Institutul Naţional al Justiţiei a organizat prima etapă a cursului de instruire Procedura de arbitraj şi executarea hotărârilor arbitrale şi a hotărârilor judecătoreşti străine pentru judecătorii din mai multe regiuni ale ţării.
 
Trainingul, preconizat pentru 12 şi 13 noiembrie curent, face parte din Programul de restructurare şi recalificare a judecătoriilor comerciale, implementat de Banca Europeană pentru reconstrucţie şi dezvoltare (BERD) în colaborare cu Wolf Theiss şi ACI Partners, finanţat de BERD cu suportul generos al Guvernului Republicii Cehe.
 
Ondrej Sekanina, arbitru la Curtea de arbitraj pe lângă instanţele economică şi agrară ale Cehiei, avocat, master în drept, a deschis seminarul cu un cuvânt de salut, menţionând importanţa şi rolul arbitrajului în sistemul justiţiei în domeniul comercial. În continuare, Dumnealui, în calitate de formator, a realizat o introducere în temă accentuând diferenţele dintre procedura de arbitraj şi procedura judiciară, dintre arbitrajul naţional şi cel internaţional, dintre cel comercial şi cel investiţional. De asemenea, a abordat unele concepte care ar putea fi supuse examinării în instanţa de judecată, făcând referire la standardul minim internaţional în dreptul public internaţional şi la tratatele bilaterale ce conţin prevederi privind protecţia investiţiilor.
 
Cadrul procedural legal în Republica Moldova este completat prin Legea cu privire la arbitraj nr. 23-XVI din 22.02.2008 şi Legea cu privire la arbitrajul comercial internaţional nr. 24-XVI din 22.02.2008,precum şi prin Convenţia Europeană cu privire la arbitrajul internaţional din 1961 şi prin Convenţia de la New York din 1985. Despre acestea, dar şi despre unele aspecte procedurale de interacţiune dintre instanţele de judecată a relatat Ion Căpăţână, arbitru la Curtea de arbitraj comercial internaţional de pe lângă Camera internaţională de comerţ, avocat, lector universitar. Tot în acest context, formatorul INJ a menţionat despre natura juridică a arbitrajului, elementele lui şi măsurile provizorii de colectare a dovezilor.
 
În a doua jumătate a zilei de lucru, Dumitru Visternicean, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, lector universitar, a intervenit cu subiectul Cooperarea şi participarea instanţelor judecătoreşti în cadrul cauzelor de arbitraj. Au fost analizate unele aspecte practice şi redate diverse abordări cu referire la experienţa internaţională.
 
Mâine, 13 noiembrie, se va desfăşura a doua parte a cursului de instruire la care vor fi prezenţi aceeaşi participanţi. Formatorii Ondrej Sekanina, Ion Căpăţână şi Dumitru Visternicean vor veni cu subiecte ce ţin de contestarea, recunoaşterea şi executarea hotărârilor arbitrale de către instanţele judecătoreşti, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti străine şi cu unele aspecte din practica Republicii Moldova, dar şi cea internaţională.
 
Spre final, participanţii care doresc să acceadă la reţeaua de formatori ai INJ pentru a preda cursuri privind procedura de arbitraj şi recunoaşterea hotărârilor arbitrale şi a celor judecătoreşti străine sunt invitaţi să participe la ultima sesiune a cursului: Formarea formatorilor cu privire la metodologia formării.