Cooperare româno-moldovenească pentru formarea profesională a personalului auxiliar din judecătorii

26. 04. 2016

În vederea realizării Protocolului de colaborare încheiat între Institutul Național al Justiției (INJ) și Școala Națională de Grefieri din România (SNG), la Bârlad, jud. Vaslui, s-au desfășurat două cursuri de dezvoltare profesională la care a participat și personalul auxiliar de specialitate din cadrul judecătoriilor Bălți și Drochia din Republica Moldova.

În perioada 18-20 aprilie, a avut loc seminarul „Comunicare și deontologie” în cadrul căruia cursanții și-au dezvoltat abilități de comunicare în instanțe, precum și în relațiile cu publicul și mass-media, s-au familiarizat cu modalitățile de comunicare cu justițiabilii (comunicarea în timpul ședinței de judecată), precum și cu particularitățile procesului de comunicare (comunicarea cu judecătorii și procurorii, comunicarea între personalul auxiliar de specialitate) etc. Fiind coparticipanți la formarea, gestionarea și menținerea încrederii publicului în autoritatea judecătorească, audienții și-au dobândit și abilități de folosire în practică a normelor deontologice: profesionalismul, confidențialitatea și evitarea conflictelor de interese în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Un alt curs de formare continuă, cu tema „Management”, a fost organizat pe 20-22 aprilie curent. Subiectele abordate la seminar au reflectat principiile supervizării eficiente (stiluri de management, comunicare eficientă, motivarea personalului și stabilirea ordinii priorităților); delegarea; consilierea persoanelor dificile în cadrul personalului aflat în subordine; relaționarea eficientă cu superiorii ierarhici; consolidarea echipei (team building); managementul timpului și managementul schimbării.
 
Menționăm că Protocolul de colaborare între INJ și SNG a fost semnat la 4 martie 2015, scopul căruia constă din stabilirea unui cadru general de cooperare între cele două instituții pentru a crește standardele de calitate a formării, îmbunătățirea pregătirii teoretice și practice a personalului auxiliar din instanțe, precum și organizarea unor activități comune, ceea ce va contribui la ridicarea nivelului calității actului de justiție în ambele țări.