Continuarea colaborării

25. 01. 2012

Stabilirea unor noi priorități în vederea continuării colaborării, precum și obiectivele principale ale activității Institutului s-au remarcat printre subiectele puse în discuție în cadrul întrevederii Directorului  Institutului Național al Justiției, Anastasia Pascari, cu Catherine L.Newcombe, Directorul regional OPDAT/SUA,  J.Richard Chema, consilierul pe probleme în drept penal, Departamentul de justiție, SUA, Sarah Lum, consilier juridic, Radu Foltea şi Ludmila Avtutova, consilieri, Ambasada SUA în Republica Moldova.

Parteneriatul INJ cu Ambasada SUA şi-a găsit valorificare în cadrul unor proiecte comune, accentul fiind pus pe organizarea unui şir de seminare, conferinţe, mese rotunde care s-au dovedit a fi destul de utile. Realizarea acestui volum de lucru a fost posibilă graţie contribuţiei substanţiale şi atitudinii constructive a Ambasadei susţinînd înaltele responsabilităţi ale Institutului asumate în actul de formare iniţială şi continuă a celor care fac parte din sistemul judecătoresc şi al procuraturii din Republica Moldova.

La sfîrşitul lunii ianuarie curent, doamna Sarah Lum îşi încheie misiunea în Republica Moldova. În calitate de consilier juridic, domnia sa şi-a declarat disponibilitatea de a împărtăşi din bogata experienţă şi bunele practici de înfăptuire a justiţiei, promovînd un dialog deschis cu cei chemaţi să asigure supremaţia legii. „Această colaborare a fost o onoare şi o plăcere din partea mea. Aţi fost întotdeauna deschişi către colaborare. Faptul că plec din ţară nu înseamnă că colaborarea nu va continua mai departe” a menţionat dumneaei.

Cu acest prilej, doamna Anastasia Pascari şi-a exprimat gratitudinea pentru susținerea și eforturile depuse în vederea asigurării unei instruiri calitative a celor care contribuie la înfăptuirea justiţiei în Republica Moldova reiterînd activităţile organizate datorită acestei colaborări de succes.

De importanţă deosebită se înscrie „Programul de consolidare a capacităţilor profesioniştilor din domeniul justiţiei”, pentru audienţii Institutului, candidaţi la funcţiile de judecător şi procuror, precum şi  Programul „Bazele leaderismului managerial” organizate de Oficiul Consilierului juridic al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova şi finanţate de Departamentul Justiţiei al SUA/OPDAT. Aplicarea legislaţiei din domeniul proprietăţii intelectuale, aspecte ale teoriei şi aplicării practice privind răspunderea penală a persoanelor juridice, cercetarea la faţa locului sunt tematici ale cursurilor de instruire organizate pentru judecători şi procurori, domenii extrem de utile şi necesare în exercitarea activităţii.

Cele menţionate sunt doar o parte din activităţile realizate cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova, fiind înalt apreciate şi de corpul de judecători şi cel al procurorilor din Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, domnul J.Richard Chema, cel care va exercita interimatul funcției pentru o perioadă de 3 luni, s-a interesat de priorităţile Institutului, în special segmentul de instruire continuă. Cu o vastă experiență în probleme de drept penal, dumnealui și-a exprimat disponibilitatea conlucrării în continuare în vederea organizării unor activități menite să consolideze activitatea Institutului.

La întrevedere au mai participat Veaceslav Didâc, director executiv adjunct, Viorica Puica, şefa Direcţiei instruire şi cercetare, Ecaterina Popa, şefa secţiei instruire continuă, INJ.