„Cu privire la organizarea şi desfăşurarea examenelor de admitere şi aprobarea rezultatelor concursului de admitere 2012” – aceasta a fost principala temă de discuţii în cadrul şedinţei Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, care a avut loc vineri, 21 septembrie. Câte un raport la temă au prezentat Iulia Sârcu, Preşedintele Comisiei pentru examenele de admitere, vicepreşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, şi Vladimir Holban, preşedintele Comisiei de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere, şeful Secţiei instruire iniţială a INJ. Dumnealor au vorbit despre colaborarea comisiilor cu Grupul de lucru pentru elaborarea testelor şi speţelor pentru a nu permite scurgerea de informaţii, după care s-a menţionat că, în anul curent, la susţinerea probei scrise (testul-grilă) s-au prezentat pentru funcţia de judecător - 77 de persoane din 84, iar pentru funcţia de procuror - 94 din cele 100 de persoane înscrise la concurs.
La 4 septembrie, Comisia, conform procedurii, a întocmit un proces verbal si a afişat, pe pagina Web a Institutului şi în holul instituţiei, borderourile cu punctajul şi nota obţinută la primul examen. Cu punctajul şi nota obţinută nu au fost de acord 4 participanţi la concurs şi ei au depus contestaţii. La 8 septembrie, Comisia, în temeiul Regulamentului, a examinat contestaţiile, dintre care una a fost admisă, iar trei au fost respinse ca neîntemeiate. În aceeaşi zi, în temeiul pct. 4.15 al Regulamentului de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei, la proba orală au fost admişi câte doi concurenţi la un loc din listele separate pentru funcţiile de judecător şi de procuror, toţi aranjaţi în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la testul-grilă.
Reieşind din faptul ca în anul curent a fost organizat un concurs separat pentru procuraturile din UTA Găgăuzia şi că au apărut două opinii separate referitor la punctajul de promovare la proba verbală a candidaţilor la funcţia de procuror pentru UTA Găgăuzia, Comisia pentru examenele de admitere a pus la vot subiectul dat. Astfel, dintre candidaţii la funcţia de procuror pentru UTA Găgăuzia au fost promovaţi doar acei care au acumulat la examene mai mult de 50 de puncte. Prin urmare, la 8 septembrie 2012, Comisia, prin Hotărârea nr.1, a promovat la proba verbală 74 de participanţi, dintre care 32 candidaţi la funcţia de judecător, 40 candidaţi la funcţia de procuror şi doi candidaţi la funcţia de procuror pentru UTA Găgăuzia, pentru celelalte trei locuri rezervate autonomiei găgăuze urmând să fie organizat un concurs suplimentar de admitere.
Pe perioada desfăşurării probei verbale nu au fost de acord cu rezultatul obţinut 11 participanţi la concurs şi ei au contestat calificativul obţinut. După examinare, contestaţiile au fost respinse ca neîntemeiate, dat fiind faptul că Comisia pentru examenele de admitere nu a comis careva încălcări de procedură, în cadrul desfăşurării examenului.
Comisia pentru examenele de admitere, prin Hotărârea nr. 2 din 19.09.2012, a aprobat rezultatele obţinute la proba verbală a candidaţilor la funcţia de judecător, procuror şi procuror pentru UTA Găgăuzia şi a înaintat-o spre aprobare Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei.
Dna Iulia Sârcu s-a aflat pentru prima dată pe rol de Preşedinte al Comisiei de admitere la INJ, fapt graţie căruia dumneaei a insistat să prezinte în raportul său câteva obiecţii: „Urmare a desfăşurării examenelor de admitere la cursurile de formare iniţială a procurorilor şi judecătorilor, au ieşit în evidenţă unele deficienţe ce ţin de prevederile Regulamentului de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei, aprobat la şedinţa Consiliului INJ din 29.06.2011. Carenţele constatate se referă atât la procedura de elaborare, multiplicare a testelor şi speţelor, cât şi la tematica lor. Potrivit pct. 3.11 din Regulament, Preşedintele şi membrii grupului de lucru transmit stik-ul cu teste şi speţe Comisiei pentru examenele de admitere cu 24 ore înainte de primul examen. Astfel, în temeiul pct. 3.14 din Regulament, Comisia de admitere formează 4 variante de teste-grilă în termen de 24 ore înainte de primul examen, dar acest timp este insuficient, deoarece multe dintre întrebări pentru formarea testului grilă rezultă una din alta. Ca exemplu: 5 întrebări sunt la acelaşi capitol. Anume din aceste motive este necesar ca timpul rezervat să nu fie de 24 ore, dar cel puţin de 48 ore, ca, astfel, Comisia să reuşească formarea testelor pentru proba scrisă mult mai calitativ.
De asemenea, este insuficient şi termenul de 24 ore existent actualmente în Regulament pentru multiplicarea speţelor, deoarece Comisia pentru examenele de admitere nu are timp suficient pentru a face cunoştinţă mai detaliat cu conţinutul întrebărilor din speţele propuse pentru concursul de admitere”.
Dna Sârcu a înaintat şi câteva propuneri: „În scopul transparenţei şi ridicării eficienţei desfăşurării examenelor de admitere la INJ, considerăm oportună preluarea practicii existente în România, practică preluată şi de Colegiul avocaţilor din RM, conform căreia se selectează un număr mare de întrebări din diferite domenii ale legislaţiei (circa 1000), care sunt publicate pe site-urile oficiale ale instituţiilor respective, iar Comisiei de admitere îi revine doar selectarea întrebărilor pentru formarea variantelor.
În altă ordine de idei, ar fi oportun de a include în tematică întrebări şi din disciplinele drept contravenţional, dreptul muncii şi dreptul familiei.
De asemenea, Comisia pentru examenele de admitere 2012 vine şi cu propunerea unui proiect de modificare/completare a Regulamentului de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei, Regulament aprobat la 29.06.2011 de Consiliul INJ, şi anume: „Regulamentul aprobat la 29.06.2011 de Consiliul INJ urmează a fi modificat/completat după cum urmează:
1)La pct. 3.11 şi 3.15 din Regulament cifra ,,24” urmează a fi înlocuită cu cifra,,48”.
2)Pct. 3.21 se completează cu propoziţia: ,,Preşedintele şi membrii Comisiei sunt obligaţi să nu divulge conţinutul variantelor de teste-grilă şi al biletelor cu speţe pentru examene, fapt despre care semnează o declaraţie pe propria răspundere.
3)Pct. 7.3, după cuvintele ,,criterii de departajare”, urmează a fi introduse cuvintele ,,nota de la proba scrisă”. În continuare, conform textului”.
Audiind informaţiile prezentate de Vladimir Holban şi Iulia Sârcu, Consiliul INJ a apreciat că, în anul curent, concursul de admitere a fost organizat şi desfăşurat cu respectarea prevederilor Regulamentului de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la INJ.
În continuare, membrii Consiliului au trecut la aprobarea listelor candidaţilor la funcţia de procuror şi judecător, admişi pentru a fi înmatriculaţi la cursurile de instruire iniţială în cadrul INJ.
La concursul de admitere 2012 pentru candidaţii la funcţia de procuror au fost scoase 25 locuri, inclusiv 5 locuri pentru candidaţii la funcţia de procuror în UTA Găgăuzia. Potrivit rezultatelor prezentate de Comisia pentru examenele de admitere, pentru promovare trebuia selectat unul dintre cei doi candidaţi la funcţia de procuror care deţineu nota 7,2 şi se aflau la linia de departajare. Potrivit pct.7.3 din Regulamentul de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei din 29.06.2011, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul în care candidaţii au obţinut medii egale, se aplică criteriile de departajare: deţinerea titlului ştiinţific de doctor în drept, cea mai mare vechime în domeniul juridic, titlului de master în drept. Dat fiind faptul că nici unul dintre cei doi candidaţi nu întruneau criteriile de departajare prevăzute de lege, s-a propus să fie folosit un criteriu suplimentar - baremul de la proba scrisă, media din anii de studii şi media de absolvire a studiilor de licenţă. Rezultatul votării: unanim pentru Alexand Guzic. Acesta are nota 8,2 la proba scrisă, 9,75 – media de studii şi 9,17 – media de absolvire.
La aprobarea listei candidaţilor la funcţia de judecător admişi pentru a fi înmatriculaţi la cursurile de instruire iniţială în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei, Dl Gheorghe Creţu, Preşedintele Consiliului INJ, a menţionat că, la concursul de admitere 2012, pentru candidaţii la funcţia de judecător au fost scoase 15 locuri. Potrivit rezultatelor prezentate de Comisia pentru examenele de admitere, era necesar de a selecta doi din cei trei candidaţi care au obţinut nota 8,1 şi se află la linia de departajare. Potrivit pct.7.3 din Regulamentul menţionat mai sus, prevederile respective le-au justificat Alina Plamădeală şi Marcel Gandrabur, iar Irina Murguleţ n-a întrunit nici unul din criteriile prevăzute de Regulament, deoarece este absolvent USM în anul curent.
Deoarece dintre candidaţii la studii pentru funcţii de procuror în UTA Găgăuzia au promovat examenele de admitere doar doi candidaţi, a fost anunţat un concurs suplimentar pentru care Consiliul a aprobat 3 locuri de admitere în anul 2012 pentru formarea iniţială în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei a candidaţilor la funcţia de procuror pentru procuraturile din UTA Găgăuzia. În hotărârea respectivă s-a specificat că audienţii înmatriculaţi la studii pentru procuraturile din UTA Găgăuzia, după absolvirea cursurilor, vor fi numiţi în funcţie în procuraturile din UTA Găgăuzia. În cazul în care ei nu vor respecta această condiţie, vor fi obligaţi să restituie toate cheltuielile legate de instruirea lor la INJ.
În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat curriculele de instruire iniţială a candidaţilor la funcţiile de judecător şi procuror pentru următoarele discipline:
1) Drept civil
2) Drept procesual civil
3) Drept penal
4) Drept procesual penal
5) CEDO şi jurisprudenţa CtEDO
6) Jurisprudenţa Curţii Constituţionale
7) Organizarea activităţii instanţelor de judecată (pentru judecători)
8) Organizarea activităţii organelor procuraturii (pentru procurori)
9) Comunicarea persuasivă
10) Drept contravenţional
11) Limba engleză (nivel intermediar)
12) Limba engleză (nivel avansat)
13) Limba franceză (nivel începători)
14) Limba franceză (nivel avansat)
În continuare, în vederea asigurării transparenţei în procesul decizional al Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei, conform Legii privind procesul decizional nr.239-XVI din 13.11.2008, Consiliul a decis să fie publicate pe www.inj.md toate hotărârile Consiliului INJ care privesc viaţa şi activitatea de bază a Institutului Naţional al Justiţiei. Au mai fost aprobate Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Secţiei resurse umane şi documentare, Regulamentul privind condiţiile de muncă prin cumul şi, în prima lectură, Regulamentul privind protecţia datelor cu caracter personal al salariaţilor în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei…