25. 04. 2014
În şedinţa ordinară din 24 aprilie curent, Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei s-a întrunit pentru a discuta şi aproba unele chestiuni incluse în ordinea de zi, precum: completarea reţelei de formatori, desfăşurarea cursurilor de formare iniţială a asistenţilor judiciari, aprobarea Planului de formare iniţială a consilierilor de probaţiune în anul 2014 etc.
Au fost prezenţi Eduard Ababei, Preşedintele Consiliului, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bălţi, Radu Ţurcanu, secretar, judecător la Judecătoria Botanica din mun. Chişinău, şi membrii Consiliului: Nicolae Geru, procuror al sect. Centru din mun. Chişinău, Eduard Maşnic, procuror al sect. Buiucani din mun. Chişinău, Iurie Perevoznic, şef de secţie la Procuratura Generală, Maria Malanciuc, judecător la Judecătoria Ungheni, şi Sergiu Băieşu, doctor habilitat în drept, conferenţiar universitar la USM.
Subiectele examinate în cadrul şedinţei au fost prezentate de către Radu Ţurcanu, Veaceslav Didâc, director executiv adjunct al INJ, şi Valeria Şterbeţ, şefa Secţiei didactico-metodică şi cercetări.
În urma discuţiilor, în reţeaua de formatori a Institutului Naţional al Justiţiei la cursurile de formare iniţială şi continuă (prin cumul şi ocazional) au fost incluse mai multe persoane care au susţinut concursul pentru suplinirea posturilor didactice în cadrul INJ. Ţinând cont de Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 376/13 din 15.04.2014 şi Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr. 12.-65/14 din 17.04.2014 privind prognoza asupra numărului de locuri vacante la funcţiile de judecător şi procuror pentru următoarea promoţie a Institutului Naţional al Justiţiei, au fost aprobate 15 locuri la concursul de admitere în anul 2014 pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţia de judecător şi 25 de locuri la concursul de admitere pentru formarea iniţială a candidaţilor la funcţia de procuror în cadrul INJ. Totodată, au fost aprobate anunţul, tematica şi calendarul de desfăşurare a concursului de admitere 2014 şi Planul de acţiuni pentru implementarea Concepţiilor de formare iniţială şi continuă (mai 2014-decembrie 2015), elaborate cu asistenţa USAID ROLISP.
La şedinţă s-a discutat despre necesitatea aprobării Statutului formatorului Institutului Naţional al Justiţiei al cărui scop este de a reglementa aspectele referitoare la selectarea, angajarea, evaluarea, excluderea formatorilor, inclusiv despre necesitatea aprobării Metodologiei de evaluare a calităţii programelor de formare din cadrul INJ. Atât Statutul formatorului INJ, cât şi Metodologia au fost elaborate cu suportul USAID ROLISP şi vor fi puse în aplicare odată cu operarea modificărilor în Legea privind Institutul Naţional al Justiţiei.