Consiliul INJ a aprobat proiectul bugetului pentru anul 2014

08. 07. 2013
În şedinţa ordinară a Consiliului Institutului Naţional al Justiţiei care a avut loc vineri, 5 iulie, au fost prezenţi Nicolae Gordilă, judecător la Curtea Supremă de Justiţie (preşedintele şedinţei, în lipsa preşedintelui permanent – Eduard Ababei, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bălţi), Sabina Cerbu, secretar al Consiliului, viceministru al Justiţiei, Constantin Alerguş, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, Ghenadie Eni, preşedintele Curţii de Apel Cahul, Maria Malanciuc, judecător la Judecătoria Ungheni, Radu Ţurcanu, judecător la Judecătoria sectorului Botanica, Viorica Mihaila, judecător la Judecătoria sectorului Botanica din mun. Chişinău, Igor Serbinov, adjunct al Procurorului General, şi Nicolae Geru, procuror al sectorului Centru din mun. Chişinău.
 

Şedinţa a avut o agendă foarte încărcată, iar cele mai aprinse dezbateri s-au declanşat pe marginea aprobării bugetului INJ pentru anul 2014, desemnării componenţei Grupului de lucru pentru elaborarea testelor şi speţelor la concursul de admitere, susţinerii Concepţiei de formare continuă a profesioniştilor din sectorul justiţiei şi modificării Legii privind Institutul Naţional al Justiţiei.

Un interes deosebit a prezentat chestiunea cu privire la aprobarea proiectului bugetului INJ pentru anul 2014. La subiectul dat a oferit o informaţie Directorul executiv al INJ, Anastasia Pascari. Dumneaei a explicat că, iniţial, proiectul a fost elaborat în conformitate cu tarifele incluse în planul financiar de implementare a Strategiei de reformă a sectorului justiţiei, dar Ministerul Justiţiei a solicitat revederea lui, cu recalcularea plăţilor pentru prânz şi pauză de cafea, reieşind din 15 lei pentru o zi, tarif stabilit printr-o hotărâre de Guvern adoptată cu mai mult de zece ani în urmă.
 
Cei prezenţi au susţinut opinia lui Ghenadie Eni: proiectul revăzut este aprobat, deoarece în el s-a ţinut cont de tarifele stabilite prin hotărâre de Guvern.
 
În urma unei alte prezentări făcute de Directorul executiv al INJ, cu completările parvenite din partea membrilor Consiliului, reprezentanţi ai Procuraturii Generale şi ai Curţii Supreme de Justiţie, Consiliul a aprobat componenţa Grupului de lucru pentru elaborarea testelor şi speţelor la concursul de admitere 2013. 
 
În urma informaţiilor prezentate de Vladimir Holban, şeful Secţiei instruire iniţială de la INJ, Consiliul a aprobat modificările şi completările la Regulamentul de organizare a concursului de admitere la cursurile de formare iniţială a judecătorilor şi procurorilor la Institutul Naţional al Justiţiei din 29.06.2011 şi Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea stagiului de practică a audienţilor care candidează la funcţiile de judecător şi de procuror, precum şi curriculumurile pentru aceste stagii.
 
Iar după informaţiile prezentate de Mariana Pitic, şefa Direcţiei instruire şi cercetare a INJ, Consiliul a fost de acord cu modificarea Planului de învăţământ pentru formarea iniţială a şefilor secretariatelor instanţelor judecătoreşti în anul 2013, a aprobat curriculumul stagiului de practică al acestora, dar şi al consilierilor de probaţiune. Tot dumneaei a prezentat proiectul Planului de formare continuă în trimestrul III, anul 2013, a avocaţilor care acordă asistenţă juridică garantată de stat, proiect coordonat cu Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat.
 
În continuare, Consiliul INJ a susţinut anunţarea concursului pentru completarea reţelei de formatori şi completarea Regulamentului cu privire la organizarea concursului privind suplinirea posturilor didactice şi remunerarea muncii din 06.06.2007, cu modificările şi completările prezentate, precum şi modificarea tarifului pentru o oră academică la remunerarea personalului didactic care nu este angajat permanent în cadrul Institutului.
 
În aceeaşi şedinţă a fost aprobat Raportul de activitate al Institutului Naţional al Justiţiei pentru anul 2012, raport care va fi plasat pe pagina web a INJ, ca şi Concepţia de formare continuă a profesioniştilor din sectorul justiţiei, despre care s-a decis să fie propusă pentru discuţii publice.
 
În final, deoarece membrii Consiliului n-au reuşit să studieze mai atent propunerile de modificare a Legii privind Institutul Naţional al Justiţiei, incluse în agendă, la propunerea preşedintelui şedinţei, Nicolae Gordilă, această chestiune va fi discutată în şedinţa extraordinară a Consiliului, care a fost programată pentru vinerea următoare.