Marți, 17 mai 2022, și-a desfășurat lucrările conferința internațională teoretico-practică „Inovații în formarea juridică profesională: probleme și oportunități”, organizată, în format hibrid, la Tașkent, cu ocazia a patru ani de la fondarea Academiei Procuraturii Generale a Republicii Uzbekistan.
Scopul reuniunii, la care au participat experți naționali și internaționali în domeniu, a fost de a oferi specialiștilor un forum de discuții și soluții comune pentru dezvoltarea educației juridice profesionale axate pe necesitățile și cerințele practicii moderne de aplicare a legii.
Printre speakerii invitați să relateze despre experiența națională a fost Ecaterina Popa, Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, focal point al Programului HELP al Consiliului Europei, care s-a referit la procesul de instruire pentru procurori, judecători și alți reprezentanți ai sectorului justiției din Republica Moldova pe cele patru dimensiuni: formare inițială, formare continuă, formare formatori și e-learning. În particular, dumneaei a menționat admiterea electronică și simularea proceselor de judecată ca metodă inovativă de instruire a viitorilor procurori și judecători, precum și adaptarea la ordinea juridică internă a cursurilor electronice prestate pe platforma HELP a Consiliului Europei. Astfel, în perioada 2015-2022, Institutul Național al Justiției a lansat 18 cursuri HELP ce vizează diverse tematici ce țin de drepturile omului, fiind instruiți 2340 de cursanți.
La finalul evenimentului au fost elaborate recomandări pentru dezvoltarea educației juridice profesionale, fiind preconizată publicarea unei culegeri care să conțină materialele conferinței.