Joi, 20 decembrie 2018, Directorul Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, a moderat panelul III de discuții dedicat modelelor eficiente de organizare, funcționare și specializare a organului de urmărire penală al poliției. Dezbaterile au avut loc în cadrul conferinței internaționale „Noi abordări în cercetarea eficientă a infracțiunilor. Probleme, standarde internaționale și soluții”, care a întrunit reprezentanți ai sistemului de drept și ai mediului academic din Republica Moldova, precum și experți străini din Estonia, Germania și România.
Evenimentul a urmărit punerea în discuție a mai multor aspecte ale procesului de urmărire penală a infracțiunilor din Republica Moldova, inclusiv cercetarea acestora, constatarea problemelor şi provocărilor cu care se confruntă organele de drept la etapa pre-judiciară a procesului penal, precum şi identificarea soluţiilor legale de depăşire a acestora.
Conferința a fost structurată în 3 sesiuni, respectiv: Procesul de cercetare a infracțiunilor în Republica Moldova, Standarde internaționale de cercetare eficientă a infracțiunilor, Modele eficiente de organizare, funcționare și specializare a organului de urmărire penală al poliției. În cadrul acestora au fost prezentate standardele naționale și internaționale, precum și bunele practici de investigare a infracțiunilor din Germania, România și Estonia. Totodată, conferința a servit drept prilej pentru enunțarea unor propuneri de eficientizare a Codului de procedură penală al Republicii Moldova la capitolul fazei pre-judiciare a urmăririi penale.
Conferința internațională „Noi abordări în cercetarea eficientă a infracțiunilor. Probleme, standarde internaționale și soluții” a fost organizată de Procuratura Generală a Republicii Moldova, în parteneriat cu Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională şi Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova.