Conferință dedicată îmbunătățirii eficienței și calității justiției în Republica Moldova

21. 03. 2017

Azi, 21 martie, la Institutul Național al Justiției (INJ) și-a început lucrările conferința finală de prezentare a rezultatelor implementării instrumentelor și liniilor directorii ale Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ) de către  șase instanțe-pilot și INJ din Republica Moldova.

Acțiunile de îmbunătățire a eficienței și calității justiției naționale au avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței justiției și acordarea sprijinului profesiei de avocat în Republica Moldova”. Proiectul a urmărit optimizarea gestiunii timpului judiciar şi a actului de justiţie, ca serviciu public, prin aplicarea instrumentelor CEPEJ în anumite instanțe și prin programe de formare la Institutul Național al Justiției. Astfel, judecătorii și personalul de la Curtea Supremă de Justiţie, curţile de apel Chişinău şi Cahul, judecătoriile Soroca, Ialoveni și de la cea din sectorul Râșcani din mun. Chişinău au fost instruiți cu privire la instrumentele CEPEJ, dar și cum acestea sunt utilizate în activitățile de zi cu zi ale instanțelor de judecată.

Lucrările conferinței au fost deschise prin alocuțiunile domnului Jose-Luis Herrero, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, și doamnei Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției.

Evenimentul de două zile reunește experți naționali și internaționali în administrare judecătorească, inclusiv participanți din Țările de Jos, Croația și Republica Moldova.

Pe agenda discuțiilor sunt subiecte privind importanța eficienței instanțelor și a calității serviciilor acestora într-o societate modernă și efortul de a îmbunătăți performanța instanțelor; obiectivele, metodologia și activităţile organizate de către CEPEJ în cadrul proiectului; impactul implementării instrumentelor și liniilor directorii CEPEJ de către instanțele-pilot etc.

Diana Scobioală, Directorul INJ, va relata despre introducerea cursului de management judiciar, inclusiv a instrumentelor și liniilor directorii CEPEJ în programul de studii al Institutului Național al Justiției, precum și despre provocările și angajamentele asumate de instituție.

Proiectul „Consolidarea eficienței justiției și acordarea sprijinului profesiei de avocat în Republica Moldova a fost implementat de Consiliul Europei și Uniunea Europeană în țări din Parteneriatul Estic pe parcursul anilor 2015-2017.