Conferinţa finală a proiectului „Combaterea migrației iregulare în Moldova”

09. 06. 2015

Azi, 9 iunie 2015, la Institutul Naţional al Justiţiei a avut loc conferința finală a proiectului Combaterea migrației iregulare în Moldova (FIRMM), finanțat de UE în cadrul programului „Susținerea Republicii Moldova în Implementarea Planului de Acțiuni UE- Moldova privind liberalizarea regimului de vize”. Evenimentul a oferit oportunitatea de a evalua nu doar rezultatele proiectului, dar şi de a discuta despre impactul acestora într-un context mai larg de cooperare, precum și despre prioritățile viitoare ale Republicii Moldova și UE în domeniul migrației.

Lucrările conferinţei au fost deschise prin alocuţiunile dlui Pirkka Tapiola, Şef al Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, dnei Diana Scobioală, Director Executiv al Institutului Naţional al Justiţiei, dnei Olga Poalelungi, Şef al Biroului Migraţiei şi Azil din R. Moldova, şi dnei Jenny Andersson Pucher, manager de program la Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD).
 
Echipa INJ, prin persoana Ecaterinei Popa, şefa Secţiei formare continuă, şi a Tatianei Ciaglic, şefa Secţiei e-transformare, e-instruire şi tehnologii informaţionale, a făcut prezentări elocvente privind rezultatele componentei trei – creşterea capacităţilor organelor executive şi a sistemului judiciar în examinarea cazurilor legate de migranţi ilegali, printr-o abordare bazată pe drepturile omului.
 
Din perspectiva ţărilor partenere, în cadrul conferinţei au vorbit despre proiect Jana Novotná de la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Cehe, Kinga Bodnár de la Oficiul imigrare şi cetăţenie din Ungaria, Bogumil Rybak de la Ministerul Afacerilor Interne al Poloniei, Octavian Predescu de la Ministerul Afacerilor Interne al României şi Radu Danii de la Secretariatul de stat pentru migraţie din Elveţia.
 
Proiectul FIRMM a început la câțiva ani de la lansarea dialogului UE-Moldova privind liberalizarea regimului de vize şi a fost apreciat de către beneficiari drept o contribuție valoroasă la implementarea cu succes a Planului relevant de acțiuni UE-Moldova. Obiectivul proiectului a fost de a crea pentru Moldova un set de măsuri de combatere a migrației iregulare și de a elabora instrumente durabile pentru gestionarea migrației. Astfel au fost susținute eforturile instituțiilor din Republica Moldova pentru alinierea cadrului național la standardele europene, contribuind la obținerea derogării vizelor cu UE la 28 aprilie 2014. Ulterior, acestea au continuat reformele întreprinse în cadrul dialogului privind liberalizarea regimului de vize și agenda de asociere UE- Moldova.
 
În general, proiectul FIRMM a constat din patru componente. Principalele rezultate ale proiectelor includ în prima componentă analiza riscului și metodologia de colectare a datelor în domeniul migrației și azilului, care au fost aprobate de către Biroul Migrație și Azil; componenta doi cuprinde metodologia de detectare internă a migranților iregulari, aprobată recent de Ministerul de Interne, precum și un ghid de buzunar cu privire la detectarea internă a migranților iregulari; componenta trei a inclus primul curs de e-learning „Protejarea drepturilor migranților în Republica Moldova: prevederile legale” și un manual pentru practicieni privind drepturile migranților din Republica Moldova; în cadrul componentei patru a avut loc acordul de readmisie încheiat cu Georgia și proiecte negociate ale acordurilor de readmisie cu Armenia și Kazahstan.
 
Principalii beneficiari ai proiectului au fost Biroul Migrație și Azil, Institutul Național al Justiției și Ministerul Afacerilor Interne, care au evaluat pozitiv realizările și relevanța proiectului, precum și durabilitatea rezultatelor acestuia.
 
Proiectul FIRMM a fost implementat de către Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație (ICMPD) din ianuarie 2013 până în iunie 2015, având un buget de 1,2 milioane de euro. A fost finanțat de către Uniunea Europeană și statele partenere ale proiectului: Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Elveția.