Ieri, 9 iulie, răspunzând invitaţiei Anastasiei Pascari, Director executiv, Ambasadorul Republicii Turcia la Chişinău, Mehmet Selim Kartal, a făcut o vizită la Institutul Naţional al Justiţiei. În cadrul dialogului la care au mai participat Veaceslav Didâc, director adjunct, şi Eugenia Kistruga, şefa Secţiei formare formatori şi relaţii internaţionale, dna Pascari i-a vorbit oaspetelui despre activitatea Institutului Naţional al Justiţiei şi rolul acestuia în transformările care au loc astăzi în sistemul justiţiei din R. Moldova.
Scopul întrevederii a fost de a stabili relaţii de colaborare între Institutul Naţional al Justiţiei şi Academia de Justiţie din Turcia, unde, pe 7 şi 8 iunie curent, Anastasia Pascari a participat la un simpozion internaţional cu genericul „Combaterea violenţei şi eliminarea torturii împotriva femeilor”. Directorul executiv al INJ a menţionat că Academia de Justiţie a Turciei a dat dovadă de o excelentă organizare a simpozionului, la care au participat reprezentanţi din 120 de ţări. Academia dispune de cadre didactice foarte bine pregătite, ceea ce a sugerat o colaborare între aceste două instituţii. „Republica Moldova are legături foarte strânse cu Republica Turcia. Am rămas plăcut surprinsă de cele realizate de Academia de Justiţie din ţara Dumneavoastră. Specialiştii ei, foarte calificaţi, ar putea fi invitaţi pentru a susţine instruirea procurorilor şi judecătorilor din R. Moldova, mai ales ţinând cont de situaţia din UTA „Gagauz-Yeri”. Nu toţi angajaţii în sistemul justiţiei din regiunea găgăuză posedă limba română şi atunci când INJ organizează seminare apare problema limbii de instruire. Activitatea de bază a INJ este instruirea continuă a tuturor categoriilor de angajaţi în sistemul justiţiei şi dorim ca cei din zona de sud a republicii să nu fie neglijaţi. Bunăoară, în anul curent vom admite la formarea iniţială 15 candidaţi la funcţia de judecător şi 25 de candidaţi la funcţia de procurori. Din cele 25 de locuri la funcţia de procuror, 5 sunt rezervate pentru persoane din autonomia găgăuză. În acest an le vom permite să susţină examenele în limba rusă, dar studiile le vor face în limba română. Concomitent, căutăm posibilităţi să organizăm pentru audienţii noştri alolingvi cursuri de studiere a limbii române. În plus, ne-am gândit ca audienţii alolingvi să facă stagiul de practică în localităţile în care se vorbeşte limba română. În cazul în care reuşeşte această încercare a noastră, ne gândim ca, la anul, prin intermediul Procuraturii Generale, să selectăm un grup mai mare din autonomia găgăuză, candidaţi care vor susţine deja examenele în limba română”, a spus dna Pascari.
Sigur, s-a vorbit despre planuri de perspectivă , căci audienţii sosiţi din sudul republicii vor avea nevoie, bunăoară, şi de cazare într-u hotel, pe care INJ încă nu-l are.
Ambasadorul Mehmet Selim Kartal a menţionat că o activitate corectă a sistemului judiciar are nevoie de cadre bine instruite şi bine educate. În acest sens, dumnealui crede că Academia de Justiţie din Turcia îşi va trimite reprezentanţii la Chişinău pentru a discuta cu administraţia INJ care ar fi modalităţile de colaborare între aceste două instituţii. Totodată, dumnealui s-a arătat deschis spre stabilirea unor relaţii de colaborare cu INJ, sugerând o posibilă susţinere a acestuia din partea agenţiei turce de colaborare şi dezvoltare NIKA.