Cu ocazia Zilei Europei, precum și a intrării în vigoare a Convenției de la Istanbul, Institutul Național al Justiției (INJ) și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev” au organizat astăzi, 13 mai 2022, festivitatea de decernare a premiilor finaliștilor concursului republican de arte plastice „Generația Egalității”, ediția a III-a. 139 de lucrări, create de elevi cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani, au parvenit din toată țara în adresa organizatorilor.
Manifestarea a fost moderată de Ecaterina Popa, Directoarea interimară a INJ, care a menționat că ediția din acest an a avut drept scop promovarea ideilor egalității interumane și familiarizarea tinerei generații cu instrumentele care asigură egalitatea de gen, inclusiv cu Convenția de la Istanbul, intrată în vigoare recent, la 1 mai, Republica Moldova fiind a 35-a țară care a ratificat acest document. „Recunosc, în acest concurs am avut nu doar calitatea de organizator, ci și de jurat – o experiență inedită pentru mine să văd, să simt, să mă conectez și să descifrez lucrările voastre pline de sens, cu metamesaj, despre egalitate în drepturi, egalitate de gen și egalitate socială, violență și agresivitate, trecute prin filtrul vostru inocent, iar faptul că percepeți ce e bine și ce e rău, ne dă speranța că veți fi agenți ai schimbării de stereotipuri pe această dimensiune”, a adăugat dumneaei.
În cadrul evenimentul au mai luat cuvântul Olimpiada Spatari-Arbuz, Directoarea Școlii de arte plastice „A. Șciusev”, și Emilia Cebotari, membru al juriului, ofițer superior de proiect al Consiliului Europei „Sprijin în implementarea Convenției de la Istanbul în Republica Moldova”.
La evaluarea creațiilor plastice, juriul format din reprezentanți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Colegiului de arte plastice „Alexandru Plămădeală”, ai Institutului Naţional al Justiţiei și ai Consiliului Europei la Chișinău, au ținut cont de realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicare a tehnicilor artistice, fiind desemnați câștigători pentru două categorii de vârstă:
prima categorie (11-14 ani):
locul I – Ana JITĂREANU, 14 ani, „Suntem toți egali”, Școala de arte din com. Ciorescu;
locul II - Bianca BANDALAC, 13 ani, „Generația egalității a diverselor popoare”, Liceul Teoretic „M. Eminescu”, Chișinău;
locul III – Anastasia SOLONAR, 12 ani, „Egalitatea”, Școala de arte plastice pentru copii, Cahul;
a doua categorie (15-17 ani):
locul I – Andreea SUSARENCO, 16 ani, „Generația Egalității. Prevederile Convenției de la Istanbul”, Liceul teoretic cu profil de arte „M. Berezovschi”, Chișinău;
locul II – Loredana TEMCIUC, 15 ani, „Egalitatea echitabilă”, Școala de arte „V. Poleacov”, Chișinău;
locul III – Alexandru LACHI, 17 ani, „Diferiți ca rasă și gen, dar cu drepturi egale”, Școala de arte plastice, or. Șoldănești.
Premiul special al INJ a mers la Natalia LACHI, 15 ani, „Suntem diferiți, dar jucăm același joc”, Școala de arte plastice, or. Șoldănești. În semn de apreciere a aptitudinilor manifestate în compozițiile din cadrul concursului, au fost acordate diplome de merit și altor zece concurenți.
Concursul republican de arte plastice cu genericul „Generația Egalității”, destinat elevilor din şcoli generale, licee, gimnazii, scoli de arte și studiouri de arte din întreaga republică, s-a desfășurat în perioada februarie-mai curent, în vederea informării și promovării, prin intermediul creației, a ideilor egalității interumane. Acțiunea se înscrie în șirul activităților realizate în baza Acordului de colaborare semnat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Astfel, în cadrul parteneriatului stabilit, au fost organizate mai multe expoziții de desene și două ediții ale concursului republican de arte plastice: „Justiție – eu te văd așa” (2017) și „Drepturile copiilor” (2021).